Patrik Johansson, Tobias Nyberg och Philip Lennartsson

”Aldrig varit så motiverad inför en säsong”

Philip Lennartsson gör sin tionde försäsong med VBK:s A-lag. I en intervju med hemsidan pratar han om semesterträning, att äntligen känna sig skadefri och en viktig golfseger på Öland.

Det är tio år sedan Philip Lennartsson gjorde sin första försäsong med A-laget. Det innebär att han under tio somrar har fått ta eget ansvar för träningen under semestern. Mängd och övningar har sett lite olika ut – just i år är det sex pass i veckan som gäller under semestern – men träning blir en självklar del av semestern oavsett var den spenderas.
– Det kommer rätt naturligt nuförtiden, jag har ju fått viss rutin på det och tycker det blivit lättare med åren. Det kräver såklart en viss planering, man vill ju passa på att ha semester och resa också. Vi har fått bra scheman av Thalin (fystränare, Kristian) med övningar för både när vi har tillgång till gym och inte, och som kan fördelas under veckan så att de sex passen kan bli 3-4 större pass, säger Lennartsson som inte tror någon spelare har särskilt svårt med disciplinen under semestermånaden.

– Vi har kört väldigt hårt under våren och då är det ingen som vill riskera att slösa bort det genom att inte träna under juli utan man försöker underhålla det.

Inte bara kul med försäsong
Bandyns försäsong är lång och hård. Och VBK:s nummer nio erkänner att det inte bara är roligt under vårmånaderna då hårdträning gäller.

– Det både ger och tar energi, kan jag väl säga. Det är inte alltid man kommer full med energi till en fysträning. Det finns grispass och de måste göras. Samtidigt är vi en riktigt bra grupp som pumpar upp varandra. I år har vi också haft två innebandyträningar i veckan, och så fort man får ha med en boll blir det ju lite roligare.

Under tio försäsonger har Lennartsson fått uppleva olika upplägg och olika tränare och under sommaren finns möjlighet . Men en av de största skillnaderna jämfört med när han själv tog klivet upp i A-truppen är att juniorerna är betydligt bättre tränade.
– Jag spelade fotboll länge och var alls tränad på det som juniorerna är nu. De väljer bandyn tidigare och är betydligt bättre förberedda när de kommer upp och tränar med oss.

Tidig isträning i Vänersborg
Den gemensamma träningen återupptas första måndagen i augusti, med lite tester och fortsättning av vårens fysträning. Men ganska snart inleds isträningen. Först på rink i Nässjö och sedan med ett helgläger i Vänersborg 16-18 augusti där VBK kliver på stor is för första gången.

– Det känns alltid bra när man går på is. I år har vi ju en del nya spelare, spännande spelare, som jag inte sett särskilt mycket. Så därför känns det extra bra att komma på is tidigt.

”Aldrig varit så motiverad inför en säsong”
Till delar är det ett nytt VBK som möts för isträning. Flera av nyförvärven flyttar till Vetlanda först nu under augusti.
Det är såklart lite ovisst. Men jag ser ingen anledning att sänka målsättningen jämfört med förra året. Vi har tappat bra spelare, men det finns också många i laget som är beredda att ta en större roll och vi har ändå behållit största delen av truppen. Vi är en grupp som blivit äldre och som är redo. Men det är klart att det är en ny resa och det kan behöva ta lite tid.
För egen del har jag nog aldrig känt mig mer motiverad inför en säsong än jag gör nu. Jag har haft problem med höfter och ljumskar i några år nu. Nu har jag till slut hittat problemet och har kunnat köra rehabövningar under längre tid. Jag känner mig bättre än på länge och hoppas kunna vara med på alla isträningar i år. Det är nödvändigt för att kunna ta nästa steg.

Lennartsson och Törner segrade i prestigefull golftävling.
Men innan isträningen drar igång väntar några dagars ytterligare semester. Stora delar av juli månad har Philip tillbringat i familjens sommarhus på västkusten, där han får möjlighet att träffa storebror Petter som spelar fotboll i Norge.
I och med att han spelar fotboll på sommaren och jag bandy på vintern är det svårt att hinna träffas särskilt mycket. Men nu har vi varit där tillsammans någon vecka vilket varit roligt. Sista veckan ska jag till Stockholms skärgård en sväng. Och sedan har jag såklart varit med och spelat vår årliga golftävling i Borgholm. Du får gärna fråga hur det gick.

OK. Hur gick det?
– Jo, det blev så att jag och Viktor Törner tog hem segern. I sista rundan nöp vi Johan Löfstedt och Joakim Andersson. Det kändes bra. Och som någon klok gubbe där på Öland sa ”Villa kan fortfarande inte vinna”, avslutar Philip Lennartsson med ett skratt.