Finska ligans bäste spelare till VBK

Vetlanda Bandyklubb har gjort klart med sitt andra nyförvärv i form av Eetu Peuhkuri, finsk landslagsman som den gångna säsongen vann guld i finska ligan med Veiterä.

Den 27-årige mittfältaren har tidigare representerat Broberg och Gripen i svenska Elitserien, men inför säsongen 2017/2018 valde Eetu Peuhkuri att flytta hem till finska moderklubben Veiterä. Det blev en mycket framgångsrik säsong där Veiterä blev finska mästare och Peuhkuri hörde till lagets mest framträdande spelare. Totalt blev det 23 mål och 49 assist under säsongen och han blev av spelare och ledare framröstad till hela ligans bästa spelare.

Hört gott från Hauska
Nu är det klart att Eetu Peuhkuri fortsätter karriären i Vetlanda Bandyklubb. Han har skrivit på 1+1 år med VBK.
– VBK är ett lag som kan slåss om slutspelsplatserna och det är viktigt för mig. Jag vet att det är en bra organisation i Vetlanda. Det är liten stad, där alla andas bandy. Jag har hört mycket gott från Tomi Hauska som spelade där tidigare.

Peukhuri spelade tillsammans med den tidigare VBK-spelaren Hauska i det Veiterä som gick obesegrat genom hela säsongen och endast tappade en poäng. I finska finalen blev det emellertid jämnt – vinst med 3-2 mot Kampparit – och Eetu gjorde ett av Veiteräs mål.
– Det var en perfekt säsong, där vi vann finska cupen, ligans grundserie och sedan finalen. Vi spelade finalen hemma i Villmanstrand inför 4500 åskådare och det var väldigt roligt att vinna finalen.

Ville till Sverige
För Peukhuri blev sejouren i moderklubben Veiterä denna gång bara ettårig. Han hade tidigt bestämt sig för att han ville spela i Sverige och när VBK visade intresse var valet enkelt för mittfältaren.
– Det som lockar mig mest med Sverige är att det är en högre och jämnare nivå på serien. Alla lag är bra. I Finland är det 2-3 lag som är bra.
– När jag spelade i Sverige tidigare var min första säsong – i Broberg – tuff ,som det ofta är för finska spelare. Den andra – i Gripen – gick det bättre personligen men vi trillade ur. Nu ser jag fram mot att komma tillbaka och visa hur bra jag är.

Tvåvägsspelare med bra passningsklubba
Anders Freijd är nöjd med att knutit den finske landslagsspelaren till VBK.
– i Eetu får vi en skridskoskicklig tvåvägsspelare på mittfältet, som har rutin från spel både i Elitserien och VM. Han har med sig goda vitsord från såväl Finlands förbundskapten, som Tomi Hauska och sina tidigare svenska klubbar. Det ska bli spännande att se honom i Elitserien igen.

Peukhuri håller med om beskrivningen av sig själv som en tvåvägsspelare.
– Jag är bra på skridskorna och jobbar hårt både framåt och bakåt. Jag har en bra passningsklubba och bra spelöga, säger Eetu. Om det sistnämnda vittnar de 43 målgivande passningarna under förra säsongen.
– Det är min roll, att skapa bra lägen för anfallarna och sedan göra lite mål själv också. Jag ska vara ett hot hela tiden, med passningar och egna avslut. Det är min styrka.

I augusti går flytten från Finland till Sverige och Vetlanda för Eetu Peuhkuri. Men redan nästa helg kommer han till Vetlanda för att bekanta sig med staden, klubben och lagkamraterna, då han bland annat kommer vara med på årsfesten.