Bandygymnasiet

På Njudungsgymnasiet, Vetlandas idrottsgymnasium, får du möjlighet att utveckla ditt bandyspel under ledning av topptränare och i samarbete med Sveriges bästa ungdomslag.

Bandygymnasiet i Vetlanda är en nationellt godkänd idrottsutbildning. Här läser du 400 poäng i kurser som har en tydlig elitidrottskaraktär. Kurserna ligger inom programfördjupning och individuellt val. Bland spelare som gått bandygymnasiet i Vetlanda finns Pontus Blomberg, Martin Landström, Philip Lindqvist och Lukas Tidetorp. Träningen sköts av Sergei In-Fa-Lin – utsedd till årets ledare i svensk bandy 2015 – och Johan Löfstedt – utsedd till VM:s bäste spelare 2017.

Njudungsgymnasiets idrottsgymnasium

Martin Landström tog studenten 2017, och blevunder tiden på Njudungsgymnasiet utsedd till årets junior i svensk bandy såväl 2015 som 2016. Inför gymnasiet lämnade han hemstaden Tranås för att flytta till Vetlanda och gå på bandygymnasiet. En flytt som gick utan större problem.
– Dels är det ju bara 7 mil bort, sedan var jag redan van att vara ensam hemma mycket, eftersom mina föräldrar rest och jobbat mycket. Men det är klart att det var mycket nytt och man fick ta hand om sig själv på ett annat sätt, säger Landström som menar att det var enkelt att trivas på såväl gymnasiet som i staden Vetlanda.

Bandymässigt ser Martin enbart fördelar med att gå bandygymnasium. Mer tid på is ger möjlighet att träna på sådant som kanske inte riktigt hinns med på vanliga lagträningar:
– I gymnasieåldern är det viktigt att få mycket tid på is, och för min del gav det möjlighet att träna mycket teknik, både för klubba och skridsko. Tekniken är grunden till allt – har du bra teknik blir allt enklare och du kan ta nästa steg.
– Sedan är det en enorm fördel att dels ha tillgång till så bra tränare. Jag hade Sigge In-Fa-Lin som är oerhört bra, nu är det Johan Löfstedt som är en av världens bästa spelare. Dessutom finns ju kopplingen till Vetlanda BK, Sveriges bästa ungdomsklubb, så det har bara varit positivt för mig att gå bandygymnasiet i Vetlanda, säger Martin Landström.

En av ansvariga instruktörner för bandygymnasiet är Johan Löfstedt. Löfstedt har bland annat ett SM-guld med Sandvikens AIK och ett VM-guld från 2012 på meritlistan. Som instruktör kräver han framför allt en sak av sina elever:
– Att de är intresserade. Engagemanget är så mycket viktigare än att skjuta i krysset på träningen. Visar eleverna intresse finns det ingen gräns för hur mycket jag vill hjälpa till. Jag kan svara på 100 miljoner frågor om det är så, säger Löfstedt, som också betonar att fokus ligger på den individuella utvecklingen
– Jag har individuella samtal med alla elever, för att få veta vad de vill utveckla och jobba med. Men samtidigt är bandy ett lagspel och i Vetlanda får eleverna dels träna med bra spelare på skoltid, och har sedan möjligheten att spela i bra ungdomslag, med antingen VBK eller Skirö AIK. Så jag är övertygad om att det är mycket bra för unga spelares individuella utveckling att gå bandygymnasium i Vetlanda, avslutar Johan Löfstedt.

Njudungs Gymnasieskola

Disciplin och ansvarstagande krävs för att du ska få ut mesta möjliga av din tid på idrottsgymnasiet.

Undervisningen syftar till att du utvecklar den idrottsliga förmågan i din idrott. i kurserna ingår både teoretiska moment och idrottsspecifik träning. Du får också lära dig om kost, träningslära, ledarskap samt psykologiska faktorer som påverkar prestationen i träning och tävling.

Du får breda kunskaper som ger dig möjligheter till olika vägval inom idrotten. Idrottsrörelsen är så stor att valen är många för dig, allt ifrån att vara ledare till att spela på internationell nivå. Vi har haft flera elever som under och efter utbildningen nått landslagsnivå inom olika idrotter. Med utbildningen som grund är vägen mot eliten mycket närmare.

Ansök senast 1 december 2017