”Vi vill vara med och smyga bakom topplagen”

Efter 11 matcher och ett stundtals tätt matchande är det nu uppehåll för VBK:s A-lag.
– Vi var i väldigt bra form, men med tanke på de skador och sjukdomar vi haft är det skönt med ett uppehåll, säger tränare Patrik Johansson.

Det har inte varit någon spikrak väg fram mot uppehållet för Vetlanda BK:s A-lag. Det började redan på försäsongen med att Johan Löfstedt skadade knät, och i World Cup tvingades Joakim Andersson vila. När serien väl kom igång inleddes den med två tunga bortaförluster i Bollnäs och Vänersborg. Däremellan stod VBK för en svag insats hemma mot Västerås och föll stort.
– Vi försökte att inte dra för stora växlar på resultaten i början. Mot Bollnäs och Vänersborg var prestationen helt OK men vi fick inga poäng. Vi försökte vara så positiva det gick, och fortsatte fokusera på vad vi ska göra. Det gav resultat till slut, säger Putte.

Starka insatser trots sjukdomar

Ja, för efter de tre inledande förlusterna har VBK endast förlorat två av de åtta matcher som spelats. Borta mot serietvåan Sandviken tycker Putte att VBK gjorde en bra insats, och hemma i Sapa Arena pressade man Hammarby, trots att flera spelare saknades på grund av skador och sjukdomar.
– Vi har haft ovanligt mycket skador och sjukdomar och hade vi haft fullt lag hade vi tagit fler poäng. Men de spelare som kommit in, som Jonathan (Svensson) och Lukas (Tidetorp) har gjort det väldigt bra. Vi har inte ändrat i vårt spel för att det saknats några, utan de har kommit in och fyllt rollerna på ett bra sätt. Även Albin (Renholm har fått göra debut), vilket är kul.
– Sedan har de som varit tillgängliga fått slita hårt i vissa matcher. Folk som inte varit riktig friska har spelat, och då har träningarna blivit lidande, eftersom de behövts till återhämtning.

Tunga segrar gav självförtroende

Givet dessa förutsättningar får 12 inspelade poäng och en sjätteplats i tabellen ses som ett bra resultat. Med tre tunga segrar i form av Broberg och Villa borta, och Edsbyn hemma, har självförtroendet fått sig en skjuts i rätt riktning.
– Den typen av segrar skapar självförtroende och lugn. Det som är skönt är också att vi inte har brytt oss särskilt mycket om vilka vi mött, utan vi har fokuserat på vad vi ska göra. Nu har vi visat för oss själva att det räcker långt, även mot de bästa lagen.

Stabilare försvarsspel

VBK har precis som tidigare år gjort väldigt många mål – bara Sandviken och Hammarby har gjort fler. Samtidigt fortsätter laget att släppa in en del mål, men Putte är nöjd md försvarsspelet.
– Jag tycker vi är betydligt tryggare i år. Mot Vänersborg, Sandviken och Hammarby släppte vi in några mål i slutet när vi gick fullt framåt för att kvittera. Vi har släppt in några hörnor. Men annars ser det ofta stabilt ut. Törner har tagit liberorollen bra, och Lundström har kommit in i det väldigt bra.
– Det är roligt att vi kunnat hitta ett sådant guldkorn i allsvenskan, kommenterar Putte Simon Lundström som gått från klarhet till klarhet under säsongen.

Extra fyspass under uppehållet

Under uppehållet, då VBK har flera spelare på olika landslagsuppdrag, kommer VBK fokusera på att återhämta sig, men också att bygga upp sig inför den period kring årsskiftet som alltid innebär många matcher.
– Vi har lagt in några extra fyspass med Kristian Thalin, och sedan försöker vi som är här träna så bra vi kan. Sedan försvinner några på landslagsspel, och när det blir måndag är det fullt fokus på Kalixmatchen, säger Patrik Johansson, som tycker att Elitserietabellen i stort ser ut som han tänk sig.
– Hammarby och Sandviken i topp är ingen överraskning för mig. Den största överraskningen är kanske att Tellus tagit så många poäng. Att vi ligger sexa tycker jag passar oss rätt bra, vi vill vara med där och smyga lite bakom topplagen.