VBK

Äntligen seger igen på Zinkensdamm

Underhållande match slutade 9-7 till VBK, fem mål av Joakim Andersson.

 

Vetlanda inledde med mycket boll och hade ett ganska så bra läge när Jocke Andersson tidigt blev frispelad men han fick inte riktigt med sig bollen och kom ut i dålig vinkel. I stället blev det Hammarby som tog ledningen, VBK tappat bollen på egen planhalva och Milerud blev frispelad. Men repliken innan det ens gått en minut, Johan Löfstedt hittade fram till Jocke i vänsterläge som dunkar upp bollen i bortre krysset.

Det kändes som Vetlanda hade ganska så bra koll på matchen även Hammarby pressade stundtals ganska så högt upp, men det var Grachev som kunde ge hemmalaget ledningen i elfte minuten efter en situation där det var misstänkt nära både hög klubba och offside.

Kvittering öppnar upp matchen

I 20:e minuten kvitterade Jocke Andersson återigen, denna gången på en vänsterhörna, och efter det så öppnade spelet upp sig och det blev mer fartfyllt och chansrikt åt båda hållen. Inte minst hade Hammarby ett par missade chanser innan Kasper Milerud till sist kunde göra sitt andra mål.

Sista tio minuterna av halvleken var det dock Vetlanda som kom tillbaka och vände. I och för sig passade Jocke på att missa en straff, men strax därefter kom kvitteringen ändå via Niklas Gälman på hörnretur ur snäv vinkel. Sedan snappade Johan Löfstedt upp en retur vid straffområdeslinjen, och bara någon minut innan paus slog Patrik Johansson in halvtidsresultatet 5-3 till VBK efter en tilltrasslad situation framför hemmamålet.

 

Vetlanda pressat

Andra halvlek inleddes med högre press från Hammarbys sida vilket gjorde att Vetlandas bollinnehav blev ganska så kortvarigt. Hemmalaget vaskade fram ett par hörnor och dessutom blev Tobias Nyberg utvisad, men det var ändå VBK som kunde utöka sin ledning, Jocke Andersson med sitt tredje mål efter att ha blivit helt frispelad av Niklas Gälman.

Den glädjen blev relativt kortvarig eftersom Hammarby i 58:e minuten reducerade på hörna, men knappt fem minuter senare tvingades hemmalaget ta sin timeout efter två snabba Vetlanda-mål. Först en fantastisk uppvisning av Johan Löfstedt där han förde upp bollen rakt igenom Hammarbys mittfält och från vänsterläge pangar in 7-4, och bara minuten senare blev Jocke Andersson återigen frispelad och sätter 8-4.

VBK hade dessutom bud på ett nionde mål men Patrik Hedberg gjorde en snygg parad när Daniel Johansson hade friläge, i stället ökade nervositeten igen efter två snabba Hammarby-mål, först på hörna och sedan ett där Ivan Lebedev fick slå in bollen när han till synes stod på knäna i straffområdet.

 

Jocke med sitt femte mål

Där kändes det som ett annat Vetlanda hade kunnat tappa matchen, men detta Vetlanda utökade återigen ledningen när Joakim Andersson med dryga kvarten kvar gjorde sitt femte mål i matchen, ännu en gång via ett friläge. Det satte också stopp för en del av Hammarbys intensitet, även om de fortsatte att pressa och skapar ganska så många hörnor som alla blev resultatlösa.

Några ordentliga lägen till reducering fick Hammarby fram, men antingen fattades skärpan i avslutningarna eller så stod David Borvall i vägen. Det dröjde ända fram till 89:e minuten innan hemmalaget fick in sitt sjunde mål, och efter det kunde Vetlanda reda ut de problem som uppstod. Det blev alltså seger på Zinkensdamm för första gången sedan 2005, en fantastisk insats av grabbarna slutade 9-7.

Se målen här nedanför.

Hammarby IF – Vetlanda BK 7-9 (3-5)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 5, Johan Löfstedt 2, Niklas Gälman, Patrik Johansson.
Hammarby: Kasper Milerud 2, Robin Sundin, Christoffer Fagerström, Adam Gilljam, Ivan Lebedev, Ilja Grachev.
Utvisningar: Hammarby 3×10, VBK 5×10
Hörnor: 15-6
Matchrapport

Laguppställning