Finsk kamp när Sirius kommer på besök

Genom Eetu Pehkuri och Emil Fedorov har VBK satsat finskt. Men Sirius finska satsning är än större – fyra spelare plus en tränare. Det är alltså upplagt för ”finnkamp” när lagen möts på onsdagskvällen i Vetlanda.

Eetu Peuhkuri gjorde i förra veckan hemmadebut på riktigt i Hydro Arena. I en svängig match förlorade VBK till slut med 8-6. En besvikelse för Eetu, som ändå hittade positiva saker att ta med sig och som överraskades positivt av publiken.
– Vi gjorde många bra saker. Men vi blev väldigt hårt straffade för misstagen vi gjorde. Hammarby var väldigt effektiva och gjorde mål på sina fyra första avslut. Vi spelade upp oss, visade hjärta och gjorde det till en jämn match. Men på det stora hela var det OK, men inte godkänt. Det kan inte bli godkänt när man förlorar hemma, även om det är mot ett topplag.
– Men det var väldigt roligt att spela hemma i Hydro Arena. Det var mycket folk och bra stämning. Jag är faktiskt överraskad över hur bra tryck det var, så jag måste berömma våra supportrar.

Mer anfall i Sirius
Sirius kommer även de från en hemmaförlust med två mål. Ledning 1-0 förvandlades till förlust 4-2 mot Bollnäs på Studenternas. Lagets finske tränare Esa Määttä säger såhär om den matchen och lagets inledning:

– I första halvlek spelade vi bra och Bollnäs skapade ingenting. I andra kom det ut och var bättre, samtidigt som vårt unga lag gjorde några enkla misstag. Då blir det mål när man möter så bra lag som Bollnäs, så enkelt är det. Sedan är vi ändå nära att göra 3-3 strax innan de gör 4-2 säger Esa Määttä, som försöker få Sirius att bli ett mer offensivt anfallande lag.
– Tidigare säsonger har jag sett Sirius och tänkt att ”idag skapade de inte en enda målchans”. Vi försöker anfalla mer, och mot Västerås förlorade vi visst med 10-2, men vi skapade också 8-10 målchanser. Det är vi nöjda med. Det blir en del felpassningar, och tajmingen blir fel ibland. Men man måste våga spela framåt. Det kommer vi göra mot Vetlanda också. Vi måste göra mål för att vinna, och hur kan man göra mål om man inte anfaller?

Finnkamp – eller match mellan finska vänner
Med fyra finska spelare i sitt Sirius och två finska spelare i VBK kan det bli finsk prägel på matchen. Men någon särskild finsk kamp vill varken Eetu eller Esa kännas vid.

– Det blir roligt att möta dem, jag har spelat med dem i finska landslaget. De är mina kompisar, men det är inget jag tänker på under matchen, säger Eetu.
– Det är väldigt roligt att Eetu och Emil Fedorov fått chansen att spela i Elitserien och i Vetlanda. Jag gillar Vetlandas sätt att spela. Det är också en perfekt miljö där man vill utveckla spelare. Det är en härlig bandystad med med mycket kultur och kunnande. Särskilt roligt för Emil som är mycket målmedveten att få komma dit. Han är född 1996 precis som mina tvillingar (Tommie och Tuomas i Edsbyn) så jag har haft honom i ungdomslag hemma i Botnia och i finska ungdomslandslag. Så jag har sett honom sedan han var liten, säger Esa.

För VBK:s del väntar en viktig vecka med hemmamatch mot Sirius och sedan match på Lugnet i Falun.
– Det blir annorlunda att spela mot Sirius jämfört med våra tidigare matcher. Det är en viktig vecka där vi behöver ta poäng, avslutar Eetu Peukhrui. En av många finska spelare på isen när Vetlanda BK möter IK Sirius.

Se matchen på Bandyplay

Lag P S V O F GM IM P