Category
Målvakter

73. Topi Peuhkuri

Målvakt

Född: 9 maj 1995.
Landskamper: 7 A för Finland.
Längd: 190 cm. Vikt: 94 kg.
Finsk mästare: 2017, 2018, 2022.
Vetlanda BK: 64 i elitserien/slutspel 2022/23-2023/24.
Klubbar: Morderklubben Veiterä och Vetlanda BK.

Varför började du spela bandy?
Bandy är tradition i min släkt. Det var en av de första sakerna vi fick göra när vi var små, att åka ner till bandybanan. Jag höll på med många idrotter, men bandy kändes alltid rätt. Det var ett enkelt beslut att välja bandyn.

Bandyförebild som ung?
Dels var det min storebro Eetu. Jag följde med hans lag överallt och jag gillade många spelare där. När jag blev lite äldre så gillade jag Veiteräs olika målvakter. Men jag gillar också fotbollsmålvakten Manuel Neuer och hans sätt att spela med mycket självförtroende. Även om det är svårt att överföra allt han gör till bandy försöker jag ta inspiration från honom.

Vilket lag är roligast att möta?
Jag ser fram emot att möta Villa. De har varit bra länge så det ska bli en rolig utmaning. Sedan gillar jag hur Västerås spelar och de har många bra spelare. Sedan blir det spännande att möta Vänersborg med Kimmo Kyllönen. Vi pratar ofta och det blir lite rivalitet mellan oss. 

Elitseriens bäste spelare?
Jag tycker Jocke Andersson är fantastisk, den bäste offensiva spelare. Sedan är Joel Broberg bra. Han är ung och kan spela på många positioner och gör det bra överallt. 

Favoritramsa med Kullen Fans?
Jag kan inte ramsorna än. Men jag har märkt att de hörs även när man ser matcher på TV. De verkar vara entusiastiska och jag hoppas de kommer fortsätta låta mycket. Hoppas vi kan ge dem något att sjunga om. 

Beskriv dig själv som spelare med tre ord?
Aktiv, pålitlig, lagspelare

Som person med tre ord?
Avslappnad, ambitiös, aktiv

Varför nummer 73?
Det var det första numret jag hade när jag var målvakt i Veiterä. Så det känns bra att ha det. 

Spelarsponsor

Hydro