Johan Löfstedt i den fjärde kvartsfinalen mot Hammarby.

Löfstedt inför avgörandet: ”Det vore jävligt coolt att vinna”

Johan Löfstedt har spelat både SM- och VM-finaler men i den gulsvarta dressen har han aldrig spelat större matcher än nu. Gissa om han är laddad inför avgörandet på söndag.
– Nu gäller det att nå högsta nivå. Det vore jävligt coolt att vinna.

Johan Löfstedt missade den första kvartsfinalen mot Hammarby på grund av sjukdom. Därefter har han varit högst delaktig i att VBK tvingat fram en femte och direkt avgörande match på söndag.

– Jag var sjuk i två veckor och det är klart att jag känner av det. Det finns mer att hämta rent fysiskt men nu handlar mycket om återhämtning och man går mycket på vilja.

Johan berättar att laget nästan direkt efter segermatchen i torsdags gick över till att fokusera på nästa match.

– Jag försöker ta det lugnt och inte sväva iväg. Det är först till tre matcher som gäller och det är först när vi vunnit hela matchserien som vi kan jubla.

Jagar första semin sedan 1995

Det är 23 år sedan VBK senast spelade semifinal (då räckte det ända till final). Att försöka ta klubben dit igen är en minst sagt inspirerande uppgift.

– Det blir en grymt rolig match att spela för vår grupp och för hela föreningen. Nu ställs allt på sin spets. Hammarby har fått för enkla segrar på hemmaplan men nu är det lite press på dem så möjligheten finns, säger, Johan Löfstedt.

Ni är enda lag som slagit Hammarby på Zinken i år, vad betyder det?

– Klart att det sitter i bakhuvudet att vi har gjort en bra match mot dem. Samtidigt sitter också de senaste två matcherna i huvudet där vi har haft det svårare. Men det gäller för oss att fundera på hur vi ska överlista dem.

Känslan är att ni har gjort era bästa matcher när ni haft kniven på strupen?

– Absolut. Det är en jättestyrka som vi har med oss. Vi har gjort våra bästa matcher när vi känt att vi verkligen behövt göra det och nu gäller det att nå högsta nivå.

Det har varit stor skillnad på borta- och hemmaplan i den här serien, måste man spela annorlunda borta eller blir det bara så?

– Till att börja med är det en gigantisk skillnad mellan att spela inomhus och utomhus, vilket inte alla förstår som inte håller på med sporten. Det handlar om iskvalitet, vind och ljus. Hammarby är mycket mer vana att spela på Zinken medan det för oss blir lite annorlunda. De känner sig trygga medan vi har blivit lite tveksamma. Det där måste vi klura på hur vi ska hantera, hur vi bäst ska anfalla och försvara oss under de här förutsättningarna.

Är det ändå en fördel att ni redan spelat fyra matcher (Tellus inkluderat) på Zinken i år?

– Absolut. Nu är det också dagsmatch vilket är en fördel för oss. På kvällen blir det skuggor på isen men nu tror vi på fina förhållanden.

Du är en av dem i laget med störst erfarenhet av stora matcher, vad försöker du förmedla till gruppen?

– Min filosofi är att man bara kan göra sitt bästa. Det är det enda jag kräver av mig själv och av övriga gruppen. Samtidigt gäller det att njuta, det är ju det här vi tränar för. Det är bara att tänka på alla träningstimmar som vi lägger ner. Det är häftigt att kunna få avgöra, så tänker jag.

Det är nog många Vetlandabor som funderar på en tur till Stockholm på söndag, vad säger du till dem?

– Om vi skulle gå vidare vore det väl jävligt dumt att inte vara där och uppleva det. Det är vad jag tänker.

VBK återhämtar sig – genom kramar

Se matchen på Bandyplay

Kvartsfinalen hittills
16/2 Hammarby – VBK 6-2
18/2 VBK – Hammarby 5-4 (e.f.)
20/2 Hammarby – VBK 11-2
22/2 VBK -Hammarby 7-5

Bäste målskytt slutspel
VBK: Joakim Andersson 4
Bollnäs: Jesper Jonsson 11

Flest Assist slutspel
VBK: Patrik Johansson 4
Hammarby: Jesper Jonsson 4