Patrik Johansson och övriga tränare och ledare.

Rutinerade tränare i VBK:s hemmapremiär

En repris på kvartsfinalserien med heta känslor. Pontus Blombergs återkomst. Och två tränare som tillhör svensk bandys mest rutinerade. Det finns ingredienser för en härlig hemmapremiär i Hydro Arena.

När Vetlanda BK förlorade SM-finalen mot Västerås 1989 var Stefan Karlsson och Patrik Johansson del i VBK:s lag. Stefan Karlsson gjorde sin sista match som spelare men har lett bandylag nästan alla säsonger sedan dess. Patrik Johansson spelade fram till säsongen 1996/1997 och har sedan dess tränat ett lag varje säsong. Det är uppenbarligen två personer som älskar sin bandy.
– Det är skitkul att vara på isen på träningarna och se att det går åt rätt håll. Det är väl därför jag håller på fortfarande. Tillsammans med Stefan är jag väl den som hållit i längst, säger Putte.
– Det är en livsstil. Jag vill tillhöra ett lag, vara del i en process. Jag har tränat många lag – Hammarby, Broberg, Vänersborg – och även om det är nya förutsättningar är det också väldigt lika. Det är bra grabbar och man kämpar hårt för att nå ett mål, säger Stefan Karlsson som numer är sportchef samt assisterande tränare i Hammarby.

De har båda sett ett ledarskap som har förändrats sedan 1990-talet. Spelarna har blivit mer självgående, har fått mer att säga till om, och tränarna får allt mer stöd.
– När jag började som tränare fick man göra allt själv som tränare. Man bokade hotell och allt möjligt. Särskilt de senaste åren har lagen börjat med fystränare, och annat som gör att man avlastar huvudtränaren.
– Spelarna är betydligt mer delaktiga idag. Jag tycker det är sunt att det ändrats, eftersom det finns så mycket kunskap i spelarna som vi kan ta vara på, säger Putte som drar paralleller till hur det såg ut i VBK under 1980-talet.
– Curt Einarsson var en stark ledare, som kunde vara hård och bestämd. Men han var också väldigt tidigt ute med att låta spelarna komma till tals. Det var hög nivå på teorisnacken då, och det är kanske en förklaring till att vi var många som blev tränare, säger Patrik Johansson angående att laget från slutet av 1980-talet innehöll flera starka ledarprofiler som senare blivit tränare i klubb- och landslag.

Hemmapremiär och Elitseriepremiär
När VBK och Hammarby ställs mot varandra i VBK:s hemmapremiär är det VBK:s tredje match, men för Hammarby är det lagets Elitseriepremiär. Det som skulle varit premiären mot Villa sköts upp på grund av att isen ännu inte hunnit frysa på Zinkensdamm. Det är också första gången lagen möts i en 90-minutersmatch sedan kvartsfinalserien i våras som väckte mycket känslor.
– Det var häftiga matcher, och det tror jag inte att jag säger bara för att vi vann, utan det var känslor som jag tror både spelare, ledare och publik vill ha. Sedan kanske någon sa något de inte borde, men så är det i stridens hetta ibland. Det får man lägga bakom sig. Samtidigt har vi ju nu tagit Pontus Blomberg från Vetlanda, så det är möjligt att det blir lite känslor, säger Stefan Karlsson.
– Det var slutspel och då ska det vara känslor. Jag tycker ändå det var rätt snällt för att vara slutspel, men man måste få visa känslor och stå upp för sin klubb, säger Putte och fortsätter
– Det finns en historia mellan klubbarna, där vi fött dem med en del spelare. Det är två klubbar som jobbar lite olika där vi är en trygg klubb med ordning på ekonomin och som lever efter våra förutsättningar. Det känns naturligtvis skönt att vara anställd av en sådan klubb. Vi tar fram egna talanger och har vår gula tråd.  Mot Hammarby har vi med tre spelare som vann J20-guldet i våras och som gjort det bra i säsongsinledning.

Inför matchen får Hammarby åter tillgång till Ivan Lebedev som efter lång väntan fått sitt arbetstillstånd.
– Ivan kommer att spela och det höjer oss väsentligt. Sedan vet vi ju inte riktigt vart vi står eftersom vi inte spelat sedan World Cup. Men nu har vi alla fall gjort fem pass på stor is. När vi möttes i World Cup hade vi bara ett, säger Stefan Karlsson
– Vetlanda gjorde en bra match mot Broberg, men åkte sedan på en storförlust mot Sandviken. Har man släppt in elva mål brukar man vara lite vaksam matchen efter. Eftersom vi också är lite osäkra kan det nog bli lite avvaktande.

Patrik Johansson VBK kommer till matchen efter en helg med ömsom vin, ömsom vatten.
– Mot Sandviken var vi bra i perioder och spelmässigt finns en del att ta med, men vi vek ner oss sista kvarten och det är inte OK. Det har vi pratat om. Det var kanske lätt att rusa iväg efter vinsten mot Broberg.
– Hammarby är ett bra lag, som i stort sett har samma lag som förra säsongen. Men vi hittade ett sätt att matcha dem, framför allt här hemma. Vi är ödmjuka inför uppgiften, men också revanschsugna, avslutar Patrik ”Putte” Johansson.

Delar av denna artikel är hämtade från en längre intervju med Patrik Johansson om hans långa tränarkarriär som finns att läsa i årets programblad. Matchprogrammet kan köpas för 20 kronor i samband med matchen. Programbladet innehåller mycket härligt VBK-läsning, bland annat intervjuer med Philip Lennartsson om hörnrus, Viktor Törner om kaptensrollen, samt att David Borvall berättar om sin matchuppladdning. Köp!

Se matchen på Bandyplay

Lag P S V O F GM IM P