David Borvall

Snöplig förlust i Edsbyn

VBK gjorde ännu en stark insats och pressade Edsbyn ända in matchen slutskede, men förlorade efter två oturliga situationer strax efter att VBK kvitterat till 4-4. Slutresultatet skrevs till 7-4.

Precis som mot Kalix i torsdags saknades Philip Lennartsson. Denna eftermiddag fick VBK även klara sig utan Johan Löfstedt som saknades på grund av sjukdom. Dessa jobsposter till trots var det VBK som inledde bäst, inte minst genom Joakim Andersson som med ett kanonskott gjorde 1-0 till VBK efter bara några minuter.

Läs mer: Känns surt

Stark första halvlek av VBK

Under hela första halvlek spelade VBK ett lågt och tätt försvarsspel som Edsbyn hade svårt att dyrka upp. När de rödblå väl lyckades komma till avslut stod David Borvall i vägen. Förutom vid två tillfällen: när Daniel Liw istället för att skjuta på hörna drog med sig bollen och skaffade sig närapå öppet mål (1-1) och när Toumas Määttä gjorde den typ av solomål som han är närmast unik i Bandyvärlden att klara av (2-2).

Däremellan skapade VBK många chanser. Patrik Johansson gav VBK ledningen med 2-1 efter ett skott från högervinkel. Daniel Johansson träffade stolpen med ett kanonskott. Pontus Blomberg och Joakim Andersson (tillsammans med Johan Löfstedt uttagna i Svenne Olssons 26 man stora för-trupp inför VM i Chabarovsk) hade båda lägen som inte resulterade.

I andra halvlek rivstartade VBK åter. Joakim Andersson sköt en straff rakt på Anders Svensson. I vad som såg ut som rent raseri sopade han till den studsande returen upp i nättaket med en sådan kraft att Svensson (även han landslagsuttagen) får vara glad att han hann ur vägen.

VBK det bättre laget när Edsbyn gick från 2-3 till 4-3

Här följde en period då VBK var det klart bättre laget. Man hade kontroll på matchen. Därför kändes det onödigt när Martin Frid omgiven av gula fick stå ensam i straffområdet och slå in en retur. Och orättvist när Hans Andersson gjorde 4-3.

Snart efter målet tog VBK timeout och strax därpå visades Philip Lindqvist ut. Detta hindrade nu inte VBK från att fortsätta stå upp mot de svenska mästare som är obesegrat hemma i Edsbyn. Patrik Johansson kvitterade också ledningen till 4-4. Tyvärr kunde Edsbyn omedelbart efter göra 5-4 efter en situation där de flesta gula väntade på att domaren skulle blåsa frislag till VBK. Domaren valde att låta spelet gå och Martin Frid kunde längs kortlinjen glida fram och så småningom sätta bollen mellan benen på Borvall.

Då återstod dryga tio minuter och hoppet om kvitteringen levde i högsta grad. Några klara chanser hann emellertid VBK in skapa innan Hans Andersson slog en lyra i hjälmen på Daniel Johansson så att den studsade till en ren Jonas Edling som punkterade matchen.

Utan Philip Lennartsson och Johan Löfstedt åker VBK till Edsbyn och är i längre perioder det bättre laget. Ett gulsvart hjärta känner stolthet över insatsen men bitterhet över att marginalerna denna kväll lutade över till Edsbyns sida. Ny chans till poäng kommer den 5 februari hemma mot Sandviken.

Edsbyn – Vetlanda BK 7-4 (2-2)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 2, Patrik Johansson 2
Målskyttar Edsbyn: Daniel Liw 2, Martin Frid 2, Toumas Määttä, Jonas Edling
Utvisningar: Edsbyn 2×10, VBK 2×10
Hörnor: 10-9
Matchrapport