”Vi litar på vårt spel”

Niklas Gälman har med Sandviken spelat två slutspel som tog slut i den femte och avgörande semifinalen. Nu ska han spela sitt första slutspel med VBK.
– Vi litar på vårt spel. Det kommer räcka långt och de som vill slå oss kommer behöva vara väldigt bra, säger Gälman.

Gälman har som sagt spelat flera slutspelsmatcher med Sandviken och han vet vad som krävs för att gå långt i slutspel. Han lyfter särskilt fram de små detaljerna.
– Det är inte jättestor skillnad mot serien, även om man behöver skjuta in några extra procent. Lagen har sitt spel som de byggt under 26 omgångar. Men detaljer som fasta situationer blir väldigt viktiga. Vinner du hörnmatchen har du bra chans att vinna matchen.
– Det blir lite annorlunda mot serien eftersom man möter samma lag flera gånger på kort tid och lär känna varandra bättre. Sedan är det annorlunda därför att det bara är vinsten som räknas. Det spelar ingen roll om du vinner med 12-1, det ger bara en vinst.

Hammarby favoriter
I kvartsfinalen väntar alltså Hammarby, ett Hammarby som Gälman menar bör hållas som favoriter till att gå vidare.

– Klart de är favoriter. De kom över oss i serien och de valde oss för att de anser att de är bättre än vad vi är, även om de inte hade så mycket annat att välja på kanske. Men vi litar på vårt spel. Det kommer räcka långt och Hammarby ska vara väldigt bra för att slå oss.

– Hammarby är ett roligt lag att möta. Det kan ofta bli mycket mål som vi såg i matchen senast på Zinken. Det är lätt att prata om att defensiven behöver vara bra. Men offensiven är också viktig och hänger ofta ihop med defensiven. Sedan blir det lite mer prio på defensiven i slutspel.

Toppformen nära
Niklas Gälman hade inga landslagsuppdrag under uppehållet och kunde därför träna på i lugn och ro för att bygga upp sig inför slutspelet.

– Vi har ju i praktiken varit klara sedan januari. Så vi har kunnat fokusera på att vara bra nu. Vi har kört mycket skridskor, mycket styrka. För egen del tycker jag att det har känts bra en längre tid, men hoppas naturligtvis att jag peakar nu under slutspelet.

 

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se