Niklas Gälman

”Hur kul som helst att möta Neftyanik”

VBK åker till Sandviken och World Cup för möten mot ryska mästarna Neftyanik, samt Hammarby och finska Akilles.

Tuffast möjliga motstånd väntar VBK när de kliver in i World Cup på torsdagen. Neftyanik är regerande ryska mästare och har inför säsongen dessutom förstärkt med ryske landslagskaptenen Alan Dzjusojev, landslagsliberon Yuri Vikulin, och svenske landslagsanfallaren Erik Pettersson. VBK:s halv Niklas Gälman ser fram mot matchen.
– Det är ju absolut världsklass i Neftyanik, på alla positioner. Så det ska bli hur kul som helst att möta dem. Det är viktigt för oss att få möta riktigt bra lag, säger Gälman som sedan Svenska cupen har tränat mycket skridskoåkning med sina lagkamrater.
– Första veckan efter Svenska cupen var det mycket volym, alltså att vi åkte mycket skridskor i långa perioder. Senaste veckan har det mer handlat om tempo. Det är en lite speciell period nu under hösten, när man tränar på is, samtidigt som vi fortfarande kör en hel del styrka.

Betydelsefull match mot Hammarby
Utöver ryska mästarna möter VBK finska Akilles, där Sami Laakkonen beslutat sig för att fortsätta ännu en säsong, samt Hammarby, som VBK ju utkämpade en hård kvartsfinalserie mot i våras, och som man möter i hemmapremiären.
– Matchen mot Akilles kan bli tuff. Finska lag brukar spela fysiskt. Men det finns väl en del som talar för att matchen mot Hammarby kommer betyda en hel del. Det är en rolig match. Vi känner dem ju bra sedan förra säsongen, och såg dem i Svenska cupen.
– Hammarby är ett jättebra lag, som har lite speciella förutsättningar på försäsongen med mycket rinkbandy. De kommer förmodligen vara bättre nu än de var i Svenska Cupen, och ännu bättre när vi möter dem i serien om några veckor.

Trygghet i andra säsongen
Niklas Gälman gör sin andra säsong i VBK. Förra året vid den här tiden lärde han fortfarande känna sina lagkamrater. Nu har han haft en säsong, plus en försäsong, med sina lagkamrater och lärt känna dem.
– Det är ganska stor skillnad på att gå in i en andra jämfört med första säsong med ett nytt lag. Man känner sig mer trygg och vågar spela på ett litet annat sätt. Men jag har ingen ny roll i laget, utan jag kommer fortsätta att sätta passningar till spelare i bra lägen.

Gälman gör sin andra säsong, men det finns flera spelare som gör sin första säsong i klubben. Och det gör att Niklas Gälman ser tvådelat syfte med World Cup.
– Vi är fortfarande i en period då vi ska sätta spelet. Det är något som kommer bli bättre under hela säsongen. Men jag hoppas att vi kan få till det redan nu i helgen.
– Sedan vill vi såklart ha bra resultat, och vill vinna alla matcher. Men det viktigaste är att vi gör bra prestationer. Gör vi en jättebra match och förlorar med uddamålet mot Neftyannik, då kommer vi vara besvikna över resultatet men efter ett tag inse att prestationen var bra, säger Niklas Gälman.

VBK:s spelprogram. Matcherna kan ses här.

Torsdag 17:30 VBK – Neftyanik
Fredag 22:45 VBK – Hammarby