Bandygymnasiet

På Njudungsgymnasiet, Vetlandas idrottsgymnasium, får du möjlighet att utveckla ditt bandyspel under ledning av topptränare och i samarbete med Sveriges bästa ungdomslag.

Bandygymnasiet i Vetlanda är en nationellt godkänd idrottsutbildning. Här läser du 400 poäng i kurser som har en tydlig elitidrottskaraktär. Kurserna ligger inom programfördjupning och individuellt val. Bland spelare som gått bandygymnasiet i Vetlanda finns Pontus Blomberg, Martin Landström, Philip Lindqvist och Lukas Tidetorp. Träningen sköts av Sergei In-Fa-Lin – utsedd till årets ledare i svensk bandy 2015.

Njudungsgymnasiets idrottsgymnasium

Martin Landström tog studenten 2017, och blev under tiden på Njudungsgymnasiet utsedd till årets junior i svensk bandy såväl 2015 som 2016. Inför gymnasiet lämnade han hemstaden Tranås för att flytta till Vetlanda och gå på bandygymnasiet. En flytt som gick utan större problem.
– Dels är det ju bara 7 mil bort, sedan var jag redan van att vara ensam hemma mycket, eftersom mina föräldrar rest och jobbat mycket. Men det är klart att det var mycket nytt och man fick ta hand om sig själv på ett annat sätt, säger Landström som menar att det var enkelt att trivas på såväl gymnasiet som i staden Vetlanda.

Bandymässigt ser Martin enbart fördelar med att gå bandygymnasium. Mer tid på is ger möjlighet att träna på sådant som kanske inte riktigt hinns med på vanliga lagträningar:
– I gymnasieåldern är det viktigt att få mycket tid på is, och för min del gav det möjlighet att träna mycket teknik, både för klubba och skridsko. Tekniken är grunden till allt – har du bra teknik blir allt enklare och du kan ta nästa steg.

Njudungs Gymnasieskola

Disciplin och ansvarstagande krävs för att du ska få ut mesta möjliga av din tid på idrottsgymnasiet.

Undervisningen syftar till att du utvecklar den idrottsliga förmågan i din idrott. i kurserna ingår både teoretiska moment och idrottsspecifik träning. Du får också lära dig om kost, träningslära, ledarskap samt psykologiska faktorer som påverkar prestationen i träning och tävling.

Du får breda kunskaper som ger dig möjligheter till olika vägval inom idrotten. Idrottsrörelsen är så stor att valen är många för dig, allt ifrån att vara ledare till att spela på internationell nivå. Vi har haft flera elever som under och efter utbildningen nått landslagsnivå inom olika idrotter. Med utbildningen som grund är vägen mot eliten mycket närmare.

Här läser du 400 poäng i kurser som har en tydlig elitidrottskaraktär. Kurserna ligger inom programfördjupning och individuellt val.

Läs mer om Idrottsgymnasiet här