VBK återhämtar sig – genom kramar

En nyckel för att gå långt i slutspel är att återhämta sig mellan matcherna. Från fystränare Kristian Thalin får spelarna rådet att sova, äta, andas – och kramas.

Under ett slutspel där matcher är tuffa, kommer tätt och i vissa fall går till förlängning blir återhämtningen än viktigare. Och VBK:s fystränare Kristian Thalin gör allt för att spelarna ska vara fysiskt redo inför den femte och avgörande kvartsfinalen på söndag mot Hammarby.
– Vi har jobbat mycket med återhämtning under hela säsongen. Ända sedan försäsongen har vi lagt in återhämtning under träningspass, och vi har också gemensamma träffar för återhämtning. Då jobbar vi mycket med andning, säger Kristian Thalin och fortsätter:
– Det låter kanske simpelt. Men andningen kan vara viktigt för återhämtning. Lär man sig att andas med diafragman får man dels en bättre hållning som håller kroppens delar på plats, men man syresätter också blodet bättre, och man slappnar av.

Massage viktigt
Inför, efter och mellan matcher är massage en viktig del för att hålla kropparna i trim. Själv kan han inför en match utföra 7-8 massager, men spelarna har också varsin ”massagebräda” som de använder för att själva knåda sina muskler.

– Massage är bra inför matcher för att mjuka upp, men även efter match för att bli av med slaggprodukter.

Utöver det som kopplar direkt till träningen, lyfter Kristian Thalin fram andra delar som viktigt i återhämtningen.
– Jag försöker hela tiden pränta in i spelarna att det inte bara handlar om träning och match, utan att deras jobb är att sköta kroppen hela tiden. Och spelarna tar ett otroligt stort ansvar själva Det handlar om sömn, vätska, stänga av telefonen på nätterna, ta hand om sig och sin familj. Alla sådana delar är grundläggande, men nödvändiga för att återhämta sig ordentligt.

Kramar hjälper återhämtning
Bland de lite mer udda tipsen för återhämtning nämner också Kristian Thalin kramar.

– Det kan låta som ett skämt. Men jag uppmanar till mycket kramar. Det hjälper återhämtningen. Har man ingen därhemma att krama, går det faktiskt bra att krama träd också. Det finns mycket forskning som visar på fördelarna med det. Och spelarna blir på gott humör när jag berättar om det – och en del tar tipset på stort allvar! (Som Jesper Hvornum – se bild).

Thalin klar för nästa säsong
Det är andra säsongen som Kristian Thalin finns med i VBK:s ledarstab och det står nu också klart att det blir en tredje. I dagarna har han skrivit på ett nytt kontrakt med VBK om att i första hand sköta lagets försäsongen även 2018.

– Det känns fantastiskt kul att få fortsätta med det här gänget. Den här säsongen fick jag ensamt ansvar för försäsongen, och det känns som att hela ledarstaben jobbar bra ihop med olika ansvarsområden.
– Spelarna köpte mitt upplägg och jag tycker vi ser resultat. Sent i matcherna är det vi som har det bättre trycket i benen, och även spelarna tycker att det känns som att de har en annan växel att lägga i mot slutet.

Inför söndagens avgörande match är Kristian Thalin övertygad om att spelarna kommer vara fullt återhämtade.
– Spelarna kan vara otroligt stolta över hur de genomfört den här säsongen, från första fyspasset till nu. Det syns i ögonen på dem att de vill mer, och att de absolut inte är nöjda.