Avgörande (?) match mot Gripen

VBK tar emot Gripen i vad som kan bli en avgörande match om vilket lag som följer Villa Lidköping till slutspel i Svenska cupen.

Med två omgångar kvar av Svenska cupens södergrupp har Villa Lidköping blivit klara för slutspel. Men där bakom är det jämnt, framför allt mellan Vetlanda och Gripen. Båda lagen står på sex poäng, med fördel för VBK som har plus fem i målskillnad mot Gripens plus tre. I den avslutande omgången nästa lördag möter VBK Motala i Hydro Arena, medan Gripen tar emot Hammarby hemma i Slättbergshallen. Laget som vinner i Vetlanda på söndagseftermiddagen (avslag klockan 16:00) skapar sig allt goda förutsättningar för att ta andraplatsen bakom Villa.

Det är jämnt mellan lagen i poäng och målskillnad, men det finns en tydlig skillnad i hur lagen nått fram till sina poäng och plusmål. VBK har på sina fyra matcher gjort 21 mål, varav 16 spelmål. Gripen har å sin sida gjort 13 mål, vara nio spelmål. Medan VBK släppt in 16 mål, alltså fyra i snitt, har Gripen bara släppt in 10, alltså 2,5 mål i snitt. Tre matcher i rad har Gripen bara släppt in två mål. Senast släppte man bara in två mål mot Motala trots att man spelade hela andra halvlek med en spelare mindre eftersom Artem Savelyev slog klubban över halsen på en Motalaspelare. Det torde dröja innan Savelyev får dra på sig en matchtröja igen.

VBK har å sina gjort åtta mål i de  två senaste matcherna, mot Vänersborg och Frillesås. Så man kan väl utöver en avgörande match även prata om en match mellan ett lag som prioriterar sin offensiv och ett annat som prioriterar sin defensiv.

VBK:s back Olle Berglund säger såhär om att vara back mot ett så defensivt skickligt lag som Gripen.
Det gäller att vara skärpt och inte släppa in något billigt mål. Vi såg när vi mötte Gripen borta i serien förra säsongen hur jobbigt det blev när de gjorde några hörnmål. Därför tror jag första målet imorgon blir viktigt.

Vad tror du det blir för matchbild?
Vi spelar hemma och jag hoppas och tror att vi blir bollförande. Gripen kommer nog att försvara sig lågt och vilja kontra. Vi behöver vara lite mer noggranna i bollhållningen än vi har varit hittills,men jag hoppas vi kan bibehålla den höga intensitet som vi haft.

Vad säger du annars om Gripen som motståndare?
De spelar ett ganska lågt försvarsspel och är defensivt starka, inte minst hemma vilket vi såg mot Villa förra veckan. Sedan är de bra på fasta och har spelare, till exempel Johan Esplund, som kan skapa chanser på egen hand.

Hur viktigt är det för dig att ta andraplatsen i gruppen?
Det känns viktigt, vi vill ta nästa steg i år och utvecklas som lag. Nästa steg är att vara med och bråka med topplagen, då känns det viktigt att ta sig till slutspelet. Så det är lite av en måstematch om vi vill ta slutspelsplatsen.

Vad tycker du att ni lyckats bäst med hittills under cupen?
Offensivt har det sett bra ut med många skapade målchanser. Vi är inte så kliniska ännu, men vi skapar väldigt många målchanser vilket är skönt. Vi har en del att jobba på vad gäller försvarsspelet.

Hur mycket försvarsspel tränar ni i början av säsongen jämfört med anfallsspel?
Det blir naturligt att köra mer anfallspel i början, alla ska bli vän med bollen och så vidare. Efterhand blir det mer att vi försvarare får träna försvarsspel och det har kommit mer nu. Ska man stärka försvarsspelet behöver man ställas inför situationer många gånger på träning.

Kom och stöd VBK i Hydro Arena. Om du absolut inte har möjlighet kan du se matchen hos Vetlanda-Posten, Bandypuls och Sportexpressen.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se