Början på andra halvlek sänkte VBK i Bollnäs

VBK förlorade för första gången den här säsongen utomhus när laget föll borta mot Bollnäs med 5-3 på söndagen.

Jämfört med matchen mot Edsbyn i fredags gjorde VBK två ändringar i laget. Jesper Hvornum, som har haft en del skadekänningar på senaste tiden, vilade denna match och även Viktor Lindqvist stod över. Philip Lindqvist och Arvid Johannisson var istället tillbaka i matchtruppen.

Matchen inleddes på ett frejdigt sätt med två lag som ville gå framåt och som båda skapade lägen på sina attacker. VBK skapade två snabba hörnor och på den andra efter två och en halv minut sköt Eetu Peuhkuri 0-1 till VBK. Fem minuter senare utökades ledningen när bollen studsade VBK:s väg och hamnade hos Pontus Vilén som prickade in 0-2. Några minuter senare uppstod en liknande situation i VBK:s straffområde och då var det istället Oscar Lundgren som gjorde 1-2 för Bollnäs.

Hemmalagets anfallsförsök bestod i många uppåkningar från framförallt Per Hellmyrs, men de hade VBK allt som oftast kontroll över med bra brytningar i rätt lägen. När Hellmyrs istället slog en perfekt lyra till Christian Mickelsson kunde det svartklädda försvaret inte göra något och Mickelsson kvitterade matchen. Bollnäs i det läget något bättre och med mer spel, men det var VBK som gjorde nästa mål efter 26 minuter. För andra matchen i rad höll sig Philip Lennartsson framme på en hörnretur och jobbade in 2-3-målet.

Ledningen stod sig ungefär fem minuter, för Simon Lundström satt utvisad passade Bollnäs på att kvittera. Christian Mickelsson målskytt igen, men det var återigen passningen som var behållningen där junioren Oscar Westh stod för en mycket fin uppåkning och assist. Bollnäs var sedan rent spelmässigt närmast ett ledningsmål före paus, men chanserna begränsades till hörnor. Därför kunde VBK gå till pausvila med 3-3 och framförallt en betydligt bättre känsla än efter de två svaga första halvlekarna mot Vänersborg och Edsbyn.

Avgörande minuter i början av andra

Den goda känslan förbyttes dock under den första kvarten i andra halvlek, där Bollnäs hade sin bästa period i matchen och gick fram till 5-3. Först blev det straff och på den sköt Patrik Nilsson 4-3. Minuterna senare tråcklade sig Nilsson i genom försvaret och trots att bollen såg ut att rinna i från honom lyckades han slå den i en båge för David Borvall fram till 5-3. VBK tog timeout och sökte resten av halvleken något som kunde öppna upp spelet och hitta en väg tillbaka.

Bollnäs stängde matchen och fokuserade på att stänga ytorna hemåt resten av matchen, vilket VBK hade svårt att ta sig i genom. Tobias Nyberg var den mest företagsamma i VBK och kom i ständiga åkningar men fick inte inte till de öppnande passningarna och VBK:s offensiv kom inte till särskilt många chanser i andra halvlek.

I slutet av matchen drog VBK på sig två utvisningar på kort tid, där den andra kändes hård dömd med tanke på att liknande situationer knappt ens givit frislag tidigare i matchen. Att VBK fick 40 minuters utvisning mot Bollnäs noll minuter speglade inte heller riktigt antalet spelförstörande moment i matchen.

Med två spelare mindre på isen blev det givetvis inte lättare för VBK att komma tillbaka och Bollnäs spelade av matchen bra under slutskedet och vann med 5-3.

Efter helgens två bortamatcher spelar VBK nu hemma på onsdag 9 januari mot Tellus kl 19:00 i Hydro Arena. Välkomna då!

Bollnäs GIF – Vetlanda BK 5-3 (3-3)
Målskyttar Bollnäs: Christian Mickelsson 2, Patrik Nilsson, 2, Oscar Lundgren
Målskyttar VBK:
 Eetu Peuhkuri, Pontus Vilén, Philip Lennartsson
Utvisningar: Bollnäs – VBK 4×10
Hörnor: 9-8
Matchrapport

Laguppställning

Andreas Söderman
andreas.soderman@vetlandabk.se