En historisk premiär som inte är en premiär

VBK spelar sin första elitseriematch, sin premiär, på fredag mot Edsbyn. En premiär som blir historisk.

Som bekant skulle VBK ha spelat premiär mot Västerås i söndags. Nu blev det inte så. Istället premiärspelar VBK mot Edsbyn på fredag. Edsbyn å sin sida premiärspelade i fredags mot Villa.

Faktum är att det inte är första gången som VBK premiärspelar mot ett Edsbyn som kommer dit med en spelad match. Hösten 2010 hade Edsbyn förlorat mot Hammarby med 6-5 när VBK kom till Edsbyn. VBK ledde faktiskt med 3-2 när en halvtimme var spelad. När tre halvtimmar var spelade stod det emellertid 11-4 till Edsbyn efter att Jonas Edling gjort fem mål. Björn Einarsson gjorde VBK:s sista mål.

Därefter har VBK varit ett starkt premiärlag. På de senaste nio premiärerna har VBK bara förlorat två, man har spelat två oavgjorda, och man har vunnit fem. Av segrarna har tre kommit mot Broberg, varav den mest minnesvärda kanske är 2011, då VBK vann sin första seriematch i Hydro Arena. Men även 3-1 segern i Söderhamn hösten 2018 är minnesvärd. En första match efter att spelare som Joakim Andersson, Pontus Blomberg och Patrik Johansson lämnat klubben. Nu är de tillbaka.

Nu skulle VBK som sagt spelat i fredags, men matchen har flyttats fram. Det är inte första gången en premiär flyttats. Faktiskt är det så den första matchen VBK någonsin skulle ha spelats under julhelgen 1944, men den flyttades fram till nyårsdagen 1945 då VBK i sin första mach spelade 4-4 mot Flugeby.

Den första premiären i högsta serien, 1960, flyttades också. Rumsligt. Tanken var nämligen att man skulle spela premiärspela mot Sirius i Uppsala. Men på hotellet kvällen innan match fick laget veta att det inte fanns någon is på Studenternas så matchen fick flyttas till – Västerås. Så den historiska matchen, som Sirius vann, spelades i Västerås.

På ett sätt kan vi nog räkna med att även fredagens match kommer att gå till historien. Aldrig förr har VBK spelat en hemmapremiär utan publik.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se