En kvart avgjorde för Bollnäs

VBK:s svit på förlustfria matcher slutade vid sju. Bollnäs blev för starka och vann med 6-1.

Det var en kvart i början av andra halvlek som resultatmässigt förstörde VBK:s eftermiddag i Bollnäs. Då gick hemmalaget från ledning 2-1 till 6-1 och därefter fanns varken spänning eller energi i matchen.

Men vi tar det väl från början. VBK kom till spel med exakt samma lag som besegrade Edsbyn förra helgen, vilket innebar att Christian Boman stod i mål och att Joakim Andersson kurerade sin rygg.

Båda lagen öppnade frejdigt. VBK lyckades redan i första anfallet skapa ett halvläge och en hörna. Bollnäs träffade i sitt första anfall ribban. Inte långt därefter stod Albin Rehnholm för en fin uppåkning följd av en lurig passning som August Klang sånär fick fatt på i friläge. Det böljade rejält under den första kvarten och båda lagen skapade en del halvchanser. VBK:s bästa chans kom när Axel Ekholm på en hörnretur var nära att ge de svartklädda gästerna ledningen, men bollen tog någonstans och studsade ut. Kanske på en spelare, kanske i målramen. Jag vet inte.

Vad jag däremot vet, är att Bollnäs tog ledningen efter 19 minuter, efter andra chansen på sin första hörna. Först sköt de i muren, men domare ansåg att VBK rusat för tidigt och på andra chansen fick Anton Dahlberg sikta fritt och gjorde 1-0. Kort därefter kunde Erik Pettersson väl enkelt gunga igenom VBK-försvaret och förse Saku Hämäläinen med ett friläge. Nu var VBK faktiskt illa ute och den timeout som VBK tog strax innan halvtimmen var spelad var både nödvändig och effektiv. Därefter lyckades VBK ta kontroll över bollen och genom en straff (petstraff, Bringe till Fedorov, mål) reducera Bollnäs ledning. Ettmålsunderläget stod sig till pausvilan och matchen kändes jämn och oviss. VBK avslutade halvleken med Pontus Blomberg på botbänken efter en hög klubba som renderade tio minuter men med tanke på svårighetsgraden i att träffa bollen som färdades i hög hastighet var Blomberg även värd en guldstjärna, kan man tycka.

12 minuter avgjorde matchen

Precis när Blomberg i andra halvlek kommit in på plan, då dömde domaren att Sebastian Ytterell skulle sitta tio minuter för att tagit med sig bollen med handen. VBK:arna var inte överens med domaren. Inte blev de på bättre humör när Erik Pettersson slog frislaget från vänstra frislagscirkeln i mål. Då var nästan 48 minuter spelade. När dryga 60 var spelade kom Denis Sadakov ensam i hög fart mot ett stillastående VBK-försvar efter att VBK tappat bollen på mittplan. Sadakov fintade bort hela försvaret och slutligen Christian Boman in han la in 6-1 i tomt mål. Då var matchen naturligtvis avgjord.

Bollnäs täta defensiv var VBK övermäktig

VBK lyckades inte prestera på samma sätt som de gjort de senaste matcherna. Man hade svårt att bryta igenom Bollnäs täta defensiv. Samtidigt måste konstateras att Bollnäs gjorde tre av sina fyra första mål på fasta situationer som fortsätter vara en akilleshäl för de våra. Utöver sina mål skapade Bollnäs inte så väldigt många farliga målchanser och 6-1 var kanske något i överkant. Men särskilt nära en poäng eller två, det var VBK inte.

Nu väntar 11 dagars uppehåll från matcher, under vilket August Ljung och Vladimir In-Fa-Lin ska spela med 19-årslandslaget och Emil Fedorov ska spela med det finska landslaget.

Sedan väntar Gripen hemma i Hydro Arena på löningsdagen den 25 januari. Sedan avgörs Elitserien med för VBK:s del sex matcher på 16 dagar. Just nu ligger VBK sjua i tabellen, Men det skiljer bara en poäng upp till Sandviken på fjärde plats, liksom det skiljer en poäng ner till Motala på åttonde plats.

Bollnäs GIF – Vetlanda BK 6-1 (2-1)
Målskyttar VBK: Emil Fedorov
Bollnäs: Saku Hämäläinen 2, Riku Hämäläinen, Denis Sadakov, Erik Pettersson, Anton Dahlberg
Utvisningar:  BIGF 1X10, VBK 2×10