Emil Fedorov

Finsk anfallare skriver treårskontrakt med VBK

VBK har gjort klart med det fjärde nyförvärvet inför nästa säsong och återigen är det en finsk mästare som ansluter. Emil Fedorov från Veiterä har skrivit på för tre säsonger.

Emil Fedorov är född 1996 och valde att satsa på bandyn på allvar framför ishockeyn för snart fem år sedan. Sedan dess har han tagit plats i finska juniorlandslag och har spelat för Finland i Sapa Arena både vid P19- och P21-VM de senaste åren. Nu väljer Emil att ta nästa steg i karriären och byter Finland mot Sverige.
– Det känns spännande och tror det är rätt för min del. Jag bestämde mig för att jag vill testa något nytt och jag ser det här som en väldigt bra chans, både som bandyspelare men också i det privata livet. Sverige har en jämnare serie och det blir tuffare matcher som kommer hjälpa mig framåt i min karriär, säger Emil Fedorov.

De senaste två säsongerna har Emil spelat för Veiterä i Finland, där han säsongen som gick var med och tog guld i den finska ligan. Emil blev fyra i skytteligan med 28 mål i grundserien och sedan ytterligare 10 i slutspelet. Emil gjorde två av målen i finalen som Veiterä vann mot Kampparit, bland annat det avgörande 3-2-målet.

När nu flytten går till Sverige föll valet på Vetlanda Bandyklubb och Emil har skrivit på för tre säsonger i VBK.
– Vetlanda tog kontakt med mig och när jag har funderat på det så har Vetlanda känts som ett mycket bra val. Jag har bara hört gott om Vetlanda och hur de tränar och hur spelare utvecklas där, så därför känns Vetlanda som rätt val för mig.

Besökte Vetlanda för två veckor sedan

I VBK får Emil sällskap av Eetu Peuhkuri, som för en månad sedan blev klar för VBK och kommer också från Veiterä. De båda var på besök i Vetlanda för två veckor sedan och var bland annat med på föreningens årsfest.
– Det är roligt att få med sig någon man känner, jag tror säkert det kommer hjälpa mig mycket i början. Jag var med Eetu i Vetlanda och träffade laget och andra i föreningen på årsfesten, det var väldigt trevligt och jag känner mig välkommen.

I augusti flyttar Emil till Vetlanda och för er som inte har koll på honom sedan tidigare så beskriver han sig själv som en offensiv spelare som trivs bäst längst fram på planen.
– Jag spelar helst som anfallare och har en god skridskoåkning. Jag jobbar hårt, tycker om att dribbla och göra mål så det är i anfallet jag trivs bäst, säger Emil Fedorov.

Goda kontakter i Finland

VBK är glada att kunna presentera det fjärde offensiva nyförvärvet och att återigen fått klart med en spelare tack vare goda kontakter i den finska ligan. VBK vill samtidigt ge Emil chansen att komma till sin rätt i föreningen genom att skriva ett längre kontrakt med honom.
– Vi känner att vi vill visa att vi tror på honom och att vi ger honom chansen att komma in i det så det inte blir att han känner en för stor press direkt. Vi vet att det är en omställning att komma till Sverige, men vi tror på honom och har fått goda ord från flera spelare och ledare i Finland, säger Kjell Nicklasson i VBK:s sportkommitté.

Vi säger välkommen till VBK till Emil Fedorov!

Andreas Söderman
andreas.soderman@vetlandabk.se