Finsk landslagsmålvakt klar för VBK

Finske målvakten Topi Peuhkuri är klar för Vetlanda BK. Den finske landslagsmannen har skrivit ett tvåårskontrakt med VBK.
 - Jättekul att få komma till Sverige och VBK och jag hoppas kunna bidra, säga Peuhkuri.

Topi Peuhkuri, 26, var stor hjälte och utsågs till matchens mest värdefulle spelare när Veiterä i mitten av mars besegrade Akilles med 5-1 och blev finska mästare. Nästa säsong spelar Topi med Vetlanda BK.
– Det är rätt tillfälle för mig att flytta nu och jag kommer till ett lag som passar mig bra. Jag har hört mycket bra om klubben från Eetu (Peuhkuri, storebror), Santtu (Nurmi) och Emil (Fedorov). Jag tror att laget kan klättra uppåt i tabellen. Det finns många bra yngre spelare som kommer bli bättre, men också stjärnspelare som Jocke Andersson. Jag hoppas kunna bidra till att laget uppfyller sin potential, säger Topi.

Peuhkuri har rutin från nio säsonger som förstemålvakt i Veiterä och har bland annat vunnit tre finska mästerskap med klubben. Han har även spelat fyra landskamper för Finland och var uttagen som en av fyra målvakter i bruttotruppen inför det VM som var tänkt att spelas våren 2022. Med hjälp av spel i Elitserien hoppas Topi kunna ta upp konkurrensen med Jussi Aaltonen och Kimmo Kyllönen om landslagsplatserna. När han ska beskriva sig själv som målvakt låter det såhär:
– Jag är en storvuxen målvakt, men tycker att jag kombinerar det med bra rörlighet. Sedan har jag ett bra spelsinne, vilket jag tror är nödvändigt för att vara en bra målvakt. Sedan har jag som många finska målvakter bra utkast.

VBK är nöjda med rekryteringen.
– Vi har följt Topi under en tid och såg honom redan när han var och spelade med finska landslaget i Vetlanda hösten 2017. Nu passade det båda parter att han kommer över och spelar med oss. Han är en stor och atletisk målvakt som den här säsongen varit matchavgörande i både finalen av finska cupen och finska mästerskapet. Elitserien är ett kliv upp jämfört med finska ligan, men vi tror att han kommer ta det klivet och tillsammans med Christian Boman utgöra en stark målvaktsduo nästa säsong.


Fakta Topi Peuhkuri.
Född: 5 september 1995
Tidigare klubbar: Veiterä
Meriter: Tre finska mästerskap, 4 landskamper för Finland

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se