Förlust i regnet på Zinkensdamm

VBK föll på bortaplan mot Hammarby med 5-3 och går till juluppehåll med 13 poäng på 13 matcher efter halva serien.

På ett regntungt Zinkensdamm var det hemmalaget Hammarby som inledde starkast och förde de första 20 minuterna av matchen. Det gjorde också att det var hemmalaget som kom i en del målchanser och gjorde 1-0 efter 11 minuter när Ted Bergström fick bollen i straffområdet och sköt in ledningsmålet. Hammarby hade också något läge för att utöka som David Borvall räddade innan VBK jobbade sig in i matchen. 

Från mitten av halvleken och framåt var det VBK som var det bättre laget och började komma till målchanser, framförallt anförda av Pontus Vilén som var halvlekens bästa spelare. Axel Ekholm var nära att kvittera med en volleyboll som hemmamålvakten räddade i luften innan till slut 1-1 kom genom ett skott från Pontus Vilén som starkt vann en andraboll. Tobias Nyberg var sedan nära att ge VBK ledningen genom en snygg uppåkning men Hammarby-målvakten Max Bergström stod i vägen. 

Trots den fina perioden i matchen var det Hammarby som återtog ledningen och det precis innan halvtid. Först fick Hammarby ett mål bortdömt när David Jansson kom sent in i situationen och drog på sig ett frislag men därefter var Jansson på rätt plats när han satte en retur på Ted Bergströms skott. I en halvlek som präglades av studsande bollar åt båda håll men när det var VBK som stod för det mest konstruktiva bandyspelet på den svårspelade isen så studsade till slut bollen Hammarbys väg och hemmaledning i paus.

Andra halvlek gick Hammarbys väg

I upptakten av den andra halvleken så var det Hammarby som började piggast och den bilden kom att hålla i sig hela den andra halvleken. Ted Bergström gjorde ett snyggt 3-1-mål efter en stark prestation där Hammarby dock vann boll från VBK-spelare vid två tillfällen. Målet stärkte Hammarby som fortsatte spela med bra självförtroende, men VBK kom tillbaka och bet sig kvar i matchen. Matchens snyggaste mål kom när VBK gjorde 3-2 genom Patrik Johansson som var tillbaka i laget. Ett bra anfall slutade med att Emil Fedorov gav Putte öppet mål och en viktig reducering.

Hammarby hade fortsatt det mesta av spelet men matchbilden präglades främst av långa bollar in i straffområdet och förhoppningen att bollen skulle studsa rätt. En lång lyra för Hammarby gav ett friläge och straff till hemmalaget och då gjorde Adam Gilljam 4-2.

Det tog dock bara fyra mintuer för VBK att komma tillbaka och för andra matchen i rad stod Niklas Gälman för ett mål på frislag. Denna gång satt skottet högt i krysset och 4-3 gav VBK kontakt med 20 minuter kvar. Tyvärr gav målet inte de gulsvarta möjligheten att komma tillbaka utan istället kunde Hammarby hålla kontroll på handlingarna och de riktigt bra kvitteringschanserna uppstod inte. Istället kom till slut 5-3 för hemmalaget på en kontring och Hammarby fick med sig de två poängen.

Därmed har VBK spelat in 13 poäng på lika många matcher efter halva serien och parkerar sig på en sjundeplats i tabellen. Nu väntar nästan två veckors uppehåll innan det är dags för annandagsbandy borta mot Åby/Tjureda och en intensiv period med sju matcher på tre veckor. Nästa hemmamatch spelas 28 december mot Sandvikens AIK.

Hammarby Bandy – Vetlanda BK 5-3 (2-1)
Målskyttar Hammarby: Ted Bergström 2, David Jansson, Adam Gilljam, Pontus Nordenfors
Målskyttar VBK:
 Pontus Vilén, Patrik Johansson, Niklas Gälman

Utvisningar: Hammarby 1×10, VBK 3×10
Hörnor: 4-3
Matchrapport

Laguppställning

Andreas Söderman
andreas.soderman@vetlandabk.se