12 Dec Guldhjälte lämnat in
För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att Timo Serenius gått bort. Här skriver Ulf Bernström, Curt Einarsson och Johan Svedbom minnesord över den förre VBK-guldhjälten.
Timo Serenius, Villmanstrand (Lappeenranta) i östliga Finland har lämnat det jordiska. Men minnen från denne mycket spelbegåvade mittfältare och finske landslagsmannen lever kvar hos många bandyälskare i Vetlanda och Småland. Det har vi blivit påminda om från alla dom som kontaktat oss sedan dennes bortgång i november.
Utöver den unika tekniken och spelbegåvningen var det nog mittfältaren Timo Serenius stillsamma och nästan tillbakadragna sätt som gjorde att han var så älskad och uppskattad.
Spelet och uppträdandet präglades av stort gentlemannaskap. Men så hade han också fostrats inom tennissporten. Var även duktig inom denna sport, därom vittnar bland annat att Timo Serenius spelat finalmatch i Finland.
Det vore mycket oriktigt att påstå att han var en träningsprodukt eller stor och biffig muskelknippe.
Kom till Vetlanda BK 1980 från klubblaget Veiterä, ihop med anfallaren Leo Segerman och spelade fram till 1987. Gjorde en avstickare till Surte SK säsongen 1983-84.
Timo Serenius långa spel och Leo Segermans skridskosnabbhet och målkänsla frammejslat under många matcher hemma i Finland överraskade, chockade många svenska försvar. Detta luftspel över ett sjuttiotal meter – vilken svårighetsnivå! – väckte lika mycket irritation som beundran. Då väcktes nämligen frågan om inte detta spel skulle förbjudas via någon form av regeländring.
Vid utomhusspel med hängande belysning gick det inte att tillämpa detta spel. Med dagens hallspel har detta spel försvunnit helt. Hade kanske varit ett motdrag annars mot styggelsen med nästan alla försvarande spelare, i och kring eget försvarsområde.
Det finns två matcher som förknippas starkt med Timo Serenius.
Den klassiska seriefinalen, 6-6 mot IF Boltic den 28 december 1982, publik 4.111, vilket är den tredje högsta publiksiffran för VBK på hemmaplan. Boltic var det suveräna mästarlaget som vunnit alla SM-finaler sedan debuten 1979 och nu var det den stora utmanarmatchen. Och det blev en riktig batalj. Timo Serenius slog in tre straffar. Kvällstidningarna skrev helsidor om matchen.
Krutröken hade knappt lagt sig när lagen möttes drygt tre år senare i SM-final, 2-1 till smålänningarna. Dirigenten på mitten var Timo Serenius!
Det var då som smålandsbandyn var åter bland de bästa. 1949 hade Nässjö IF besegrat Edsbyns IF med 7-1 och ingen trodde att Småland någonsin skulle komma åter på bandytronen.
Bland de tiotalet spelare från Finland som spelat i Vetlanda är Timo Serenius den största spelbegåvningen!
Vi som fick känna honom på nära håll minns också med uppskattning det varma, lite sneda mystiska leendet som för tankarna till de tusen sjöarnas land och Finlandia med Jean Sibelius.
Ulf Bernström
Curt Einarsson
Johan Svedbom