Gulsvarta hjärtan har nått Abakan

1986 såg Anton Novozhilov VBK spela mot Jenisej i Abakan och fick Jonny Ljung som favorit. Nu har Anton sitt eget exemplar av Gulsvarta Hjärtan - signerad av Jonny Ljung.

Efter SM-guldet 19986 fick VBK möjligheten att spela Europacupen i sibiriska Abakan, 600 mil öster om Vetlanda. Intresset för Europacupen var stort och när VBK i vad som skulle bli en helt avgörande match mötte Jenisej stod ungefär 17 000 personer på läktaren. Flera spelare och ledare har beskrivit matchen som en av de häftigaste de spelat. VBK tog ledningen med 2-0 efter mål av Kenth Hultqvist och Patrik Johansson. Jenisej vände till 3-2 innan Jonny Ljung kvitterade till 3-3. Resultatet innebar att Jenisej vann turneringen på målskillnad eftersom man besegrat norska Solberg med 14-0 (VBK vann bara med 8-0).

En av personerna som såg matchen var Anton Novozhilov. Då en pojke som liksom många andra ryssar fastnade särskilt för Jonny Ljungs artisteri på bandyplanen. När den store bandyfantasten fick veta att det fanns en jubileumsbok om Vetlanda BK kontaktade han författarna och delade med sig av flera tidningsurklipp från VBK:s dagar i Abakan. Han beställde också sitt exemplar av Gulsvarta Hjärtan. Jonny Ljung signerade exemplaret liksom årets spelartrupp.

Strax efter jul nådde boken sin mottagare i Abakan. Precis som VBK har alltså nu även Gulsvarta hjärtan tagit sig hela vägen från Kvarndammen till Abakan.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se