Hela veckan premiärvecka för Pontus Blomberg

Vi är mitt inne i premiärveckan. VBK möter Tellus på fredag och Pontus Blomberg är laddad. - Det märks redan från måndagen att det är premiärvecka, säger Blomberg.

Fredag klockan 19.00 drar Elitserien i bandy äntligen igång. För VBK:s del väntar bortamatch i Stockholm, mot Tellus. Strax innan sju kommer laddningen i Gubbängens ishall vara total. Men laddningen börjar enligt Pontus Blomberg långt tidigare.
– Det märks redan på måndagen att det är något annat. Man pratar om andra saker, om varianter man inte pratat om på hela försäsongen. Det är högre intensitet. Så det märks på alla sätt och och vis, även i vardagen.
– Dels går jag runt och tänker mer på det, dessutom blir man påmind om det hela tiden. Det verkar som att många runtomkring är extra sugna på den här premiären eftersom att förra säsongen ändå blev en mellansäsong. Det känns kul.

VBK starkt premiärlag

VBK är ett starkt premiärlag. Förra årets besegrade man svenska mästarna Edsbyn med 5-4 hemma i Hydro Arena. VBK fortsatte därmed den trend man haft under 2010-talet – att sällan förlora premiären. Under de senaste tio premiärerna har VBK vunnit fem, spelat tre oavgjorda och bara förlorat två. Vad behöver VBK göra för att fortsätta med en segrande trend under 2020-talet?
– Det blir de klassiska klyschorna. Vi vet att Tellus kommer vara lika laddade som vi kommer vara. Då handlar det om att vi gör rätt saker hela matchen. Det kommer inte avgöras i första halvlek, utan det kommer stå och väga länge. Han man gjort rätt säker under matchen brukar man då kunna dra det längsta strået.

VBK besegrade i genrepet Frillesås med 7-5. Men den matchen har enligt Blomberg mycket lite med fredagens premiär att göra.
– Det är två helt olika saker. Svårt att jämföra. Ett genrep vill man bara spela av. I premiären får man all laddning gratis. I en bortamatch utomhus mitt i serien kan man behöva jobba med sig själv för att få till laddningen. I en premiär kommer allt bara till en. Det är nästan så att man ibland får försöka dämpa sig för man vill så mycket.

Sätt rätt förväntningar

Pontus Blomberg räknar med att kunna spela matchen på fredag och han är medveten om att det därför blir en lite speciell premiär för honom. Han har emellertid tidigare varit med om att gå in i en säsong med en skadefylld försäsong bakom sig, så han vet vad som väntar.
– Det viktigaste för egen del blir att sätta rätt förväntningar på mig själv. Jag ligger en bit bakom mina lagkamrater rent fysiskt, jag kommer inte kunna göra de grejer jag kunde göra under slutet av förra säsongen. Jag måste börja i rätt ände och göra de enkla sakerna, och vara nöjd med det. Sedan blir det viktigt för mig att ha ett bra samspel med tränarna om hur mycket jag ska spela. Resten av kroppen behöver hinna ifatt också.

Premiär nu lika kul som då

För Blombergs del går han på sin 10:e elitseriesäsong, sin tionde premiär. Och i just denna match är det inte särskilt stor skillnad mot hur det var tidigare i karriären.
– Kanske har jag blivit lite bättre på att hantera känslorna, men de är desamma som inför tidigare premiärer. Det är häftigt med premiärer, eftersom alla börjar på noll. Alla har samma förutsättningar.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se