Inför Edsbyn

VBK avslutar Elitserien hemma mot Edsbyn. Vinst eller oavgjort och VBK slutar femma i Elitserien.

Det finns några ganska ganska enkla saker att förhålla sig till inför Elitseriens sista omgång. Om VBK vinner eller spelar oavgjort hemma mot Edsbyn blir laget femma och är klart för kvartsfinal.

Vid förlust beror VBK:s öde på resultatet i matchen Sandviken-Bollnäs. Oavgjort eller vinst för Bollnäs och VBK slutar sexa och spelar kvartsfinal. Vinst för Sandviken och VBK slutar sjua, vilket innebär åttondelsfinal mot Hammarby eller Broberg.

Edsbyn är ett lag som haft bra och dåliga perioder under säsongen. När de förlorade hemma mot Rättvik den 28 december var botten nådd. Därefter har laget bara förlorat en av de nio matcher som spelats, mot Frillesås. Man har därefter spelat oavgjort mot Villa och besegrat bland annat Sirus, Broberg och Sandviken. Den stora skillnaden för Edsbyns del är att man nuförtiden släpper in betydligt färre mål. På de nio senaste matcherna har laget bara släppt in 18 mål, att jämföra med 76 mål på de första sexton matcherna. Flera av matcherna har de dessutom spelat utan landslagsmässige backen Jesper Granqvist.

Så vill VBK ta en poäng eller två kommer det sannolikt kräva en storstilad instats, både offensivt och defensivt. Ungefär som det såg ut mot Bollnäs i tisdags alltså. Tyvärr ser det ut som att VBK får fortsätta spela utan Sebastian Ytterell. Men Pontus Blomberg är med, och han säger såhär när jag säger att Edsbyn nog kommer vara bättre på fredagskvällen än vad de de var när lagen möttes i december:
– Det tror jag med. Det känns som att de var sökande ett tag. Nu är min bild att de fått bättre självförtroende både som lag och hos viktiga spelare, så de känns formstarka.

Vad var det ni gjorde bra i Bollnäs i tisdags?
Vi hade ett bra mindset och en bra gameplan från början.  Vi bestämde att vi skulle prioritera vårt defensiva spel och sedan ställa om, mer än vi brukar göra. Sedan fick vi en jäkla utdelning och var felfria i avslutningarna. Därför kunde vi punktera matchen innan paus och andra halvlek blev en transportsträcka.

Vad behöver VBK göra för att ta en poäng eller två?
Jag tror att de kan komma att bli lite ställningskrig. Vi ska inte chansa eller gå bort oss, samtidigt vara aggressiva. Det blir viktigt för oss att få in samma tänk som i en slutspelsmatch.

Känns det som en slutspelsmatch mot Edsbyn?
Det är inte riktigt den nerven eftersom vi bara har något att vinna. Därför kan vi spela rätt avslappnat, men det är en betydligare roligare match än en seriematch i början eller mitten av december

Kommer du ha koll på vilken match på resultattavlan som är Sandviken-Bollnäs?
Jag brukar vara dålig på att kolla sånt där. Sen har jag lärt mig att jag inte kan påverka det ändå. Jag brukar däremot vara rätt snabb att kolla bandygrytan när jag kommer in i omklädningsrummet efter matchen.

Se matchen på Vetlanda-Posten

Lag P S V O F GM IM P