Inför Frillesås

VBK tar emot Frillesås hemma på annandagen. "Vi har lärt känna varandra bättre" anger Emil Fedorov som en förklaring till VBK:s fina form.

Äntligen en annandag hemma, inför publik. Senast var 2018, då kom nästan 1700 personer till Hydro Arena för att se VBK mot Frillesås. Den kom sent riskerade att missa mycket. För när Viktor Lindkvist efter åtta och en halv minut slog in en hörna innebar det 4-0 för VBK. 

Men det var en annan tid, inte bara för Viktor Lindkvist spelade i gulsvart, utan också för att Frillesås då var ett lag som VBK och många andra allt som oftast städade av rätt enkelt. 8-2 blev det då. Frillesås tog nio poäng den säsongen. Året därefter blev det 12-2 när Frillesås kom på besök, när VBK firade 75 år. Den säsongen tog de elva poäng. 

Hittills i år har de tagit åtta. Det brukar sägas att Frillesås är svårslagna hemma på Sjöaremossen. Men det vore att underskatta hallänningarna att tro att de bara är bra när vinden ligger på och duggregnet yr. De har den här säsongen förvisso slagit Gripen därhemma, och tagit poäng av VBK och Broberg. Men de har också slagit både Bollnäs och Vänersborg borta. I Edsbyn ledde de med 3-0 i halvtid. 

Faktorerna bakom Frillesås fina inledning? Många säkert. Jesper Larssons andra säsong som tränare, med en rutinerad stomme med bröderna Johansson och Jesper Henriksson, har nog bidragit. Men framför allt har Frillesås lyckats med en generationsväxling som krävdes när Fredrik Brandin, Jakob Jenefeldt med flera la skridskorna på hyllan. Man värvade från allsvenskan och Finland och det blev riktigt bra. Tero Liimitainen har gjort 15 poäng på 12 matcher, Linus Jönsson från Nässjö har nio mål, Karl Tagesson har tagit för sig. 

VBK tog en poäng på Sjöaremossen den 2 december. Det var en krigarpoäng. Man hamnade som ofta i tidigt underläge, 0-2 efter tio minuter. Man fick Pontus Sjölund och Vladimir In-Fa-Lin skadade, man vände till 4-2 men lyckades inte hålla undan. Axel Ekholms stolpskott var det närmaste ett avgörande vi sedan såg. Den matchen ingår i den serie på fem matcher där VBK bara har en förlust. Senast slog VBK Edsbyn på bortaplan. Sedär något att bygga på.

Vi ringde Emil Fedorov och ställde några frågor.

Vad betyder en seger som den mot Edsbyn – är det bara två poäng eller något mer?
För mig betyder det mer än två poäng. Det ger en bra känsla och självförtroende att slå ett så bra som Edsyn. Skönt också att ändra på den där statistiken många skrev om, att vi inte vunnit där.

Vad var det som gjorde att ni vann?
Vi släppte bara in tre mål mot svenska mästarna, defensiven var klockren. I andra halvlek gjorde vi också mål på våra chanser. I första halvlek var vi mycket bättre än dem och borde haft ledningen med mer än ett mål.

Nu har ni bara en förlust på fem matcher – vad är det som blivit bättre?
Tycker vi lärt känna varandra bättre. Vi har hittat vår grej, vi vet vad vi ska göra. I början var det mycket var nytt, men nu känner vi oss trygga i hur defensiven ska funka, vi vet hur vi ska anfalla. Sedan tycker jag alla spelare tagit ett kliv uppåt, och vi behöver att alla spelare är bra. 

När du kom till Vetlanda 2018 var Frilelsås ett lag som vi ofta kunde köra över – varför är det inte så längre?
Det finns inget lag man kan köra över, speciellt inte i år. Framför allt är alla lag så duktiga på att försvara sig nu, och då blir det tufft mot alla lag. Och Frillesås är ett riktigt bra lag. 

Tero Liimitainen känner du från Veiterä. Han har gjort en riktigt bra första halva av säsongen, är du överraskad att han gjort det så bra?
Både jag och nej. Jag vet att han är duktig och han har varit riktigt bra i många år i Veiterä. Sedan vet jag hur tufft det kan vara att komma till ett nytt lag och nytt land. Men han har fått ut mycket av det han kan och det har varit roligt att se hur bra han lyckats.

Vad blir viktigt för att vinna?
Fortsätta göra det vi gjort senaste matcherna. Sedan är det lite annorlunda när det är annandagsmatch, man blir lite mer laddad. Men det kommer de också vara. Det lag som gör ett mål mer än de andra vinner. 

Vilket var bästa julklappen du fick?
Vi hade en julklappslek och jag fick en tandborste och tandkräm. 

Ok. Du är hemma hos Elliot Fröjd nu, vad fick han?
En kaffebryggare och fotmassage

Det låter bättre?
Nej, jag är nöjd med min julklapp.

 

Se matchen på Elitserien Live

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 10:a 12 4 2 6 48 61 10
FBK 11:a 12 3 2 7 38 64 8

Fem senaste VBK
Edsbyn (b) 5-3
Sirius (h) 10-7
Hammarby (b) 4-7
Motala (h) 6-5
Frillesås (b) 4-4

Fem senaste FBK
Motala (h) 0-4
Bollnäs (b) 5-2
Vänersborg (b) 4-2
Vetlanda (h) 4-4
Sandviken (b) 1-5

Senaste möten:
2022/12/02 Frillesås – VBK 4-4
2022/01/05 VBK – Frillesås 3-4

Genom tiderna:
VBK – Frillesås 9 5 1 3 48-27

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 17
FBK: Linus Jönsson 9

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 7
FBK: Tero Liimatainen 9

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se