Inför genrepet mot Frillesås

Det är nu mindre än en vecka innan VBK spelar elitseriepremiär borta mot Tellus. I genrepet tar VBK emot Frillesås.

VBK har hunnit med att spela fyra träningsmatcher över 2×45 minuter. Segrarna mot Nässjö, Örebro och Motala får väl anses vara ungefär lika programenliga som förlusten mot Villa i Lidköping. I svenska cupen förlorade VBK mot samma Villa med stora siffror, och med uddamålet mot Edsbyn och Västerås.

Frillesås ännu utan seger

Nu väntar en träningsmatch mot ett lag där de flesta nog förväntar sig att VBK ska vinna. Det kan man basera på förra årets tablleplacering (VBK sjua, Frillesås trettonde) men kanske ännu mer att Frillesås på sina nio matcher under försäsongen blott mäktat med två kryss. Det senaste mot Nässjö efter en sen kvittering på straff ses väl av utomstående inte som någon tydlig framgång. Det andra krysset kom mot Rättvik.

Den minnesgode kommer emellertid ihåg att när VBK i början av 2021 for mot Sjöaremossen hade Frillesås ännu inte vunnit någon match i den säsongens elitserie. Det hindrade inte Frillesås från att vinna, vilket inte bara var lagets första vinst under den säsongen utan den första vinsten mot VBK någonsin.

Fortsatta skadeproblem i backlinjen

Nåväl, en försäsong handlar inte om resultat utan om att få till ett spel att lita på under det som komma skall. Under den avslutande timmen mot Motala fick vi se ett sådant från VBK, då man gick från underläge 0-3 till seger med 6-3. Emil Fedorov gjorde tre av målen. Men att få ett spel som sitter underlättas av att spela med samma manskap vecka efter vecka. Här har VBK stött på bekymmer de senaste veckorna och problemen fortsätter. Framför allt är det i mittförsvaret där förändringar på grund av skador och sjukdomar behöver ske. I matchen mot Frillesås kommer ingen av försvararna Santtu Nurmi, Gustav Wallin eller Linus Sandqvist till spel. Det får förmodligen till följd att Philip Lennartson spelar libero bakom Måns Racov som gjorde debut senaste och Olle Berglund som får flytta in från vänsterhalven där August Klang nu får chansen.

Matchen spelas klockan 15. Biljetter finns att köpa men för den som inte kan ta sig till Hydro Arena sänds matchen över Bandyplay. Denna gång med kommentator.   

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se