Inför Gripen

Finsk målvaktsvecka väntar när Topi Peuhkuri ställs mot Gripens Juuso Tervonen på onsdag och Vänersborgs Kimmo Kyllönen på lördag. - Det är lite speciellt att tävla mot dem, de är båda bra kompisar till mig, säger Topi.

Det har varit uppehåll. Somliga (Topi Peuhkuri och Emil Fedorov till exempel) har varit i Karlstad och spelat landskamper. Andra (Vladimir In-Fa-Lin och August Ljung t ex) har varit i Göteborg och vunnit VM-guld. De allra flesta har varit hemma och tränar i lugn och ro och laddat upp inför en som vanligt hektisk avslutning av Elitserien. Sex matcher ska spelas fram till den 10 februari, det är fredagen om dryga två veckor.

Först ut för VBK väntar Gripen. Nykomlingen som överraskat somliga genom att ta poäng i många matcher och varit nära i många matcher därtill. Men mot slutet har det gått lite tyngre, och på de fem senaste matcherna har laget inte vunnit (men däremot spelat två oavgjorda) och halkat ned till den tolfteplats som innebär kvalspel. Men det är som bekant en jämn elitserie och Gripen kommer gör allt för att en poäng eller två och hålla slutspelsdrömmen vid liv. Med tanke på att de manövrerade ut VBK när lagen möttes i Trollhättan i november lär Gripenspelarna också känna att möjligheterna till en poäng eller två är goda.

För VBK:s del är förhoppningen att hitta tillbaka till det spel som gav laget många poäng kring årsskiftet, för då finns chansen att ta en av de sex platser som ger en direktplats till kvartsfinalerna. Men det är väl så att klyschorna om att ta en match i taget osv i högsta grad gäller här.

En av nyckelspelarna för VBK kommer förmodligen vara finske målvakten Topi Peuhkuri som i helgen representerade finska landslaget tillsammans med Motalas Jussi Aaltonen. I veckan som kommer ställs han mot landsmännen Juuso Tervonen och Kimmo Kyllönen.

Hur kommer det sig att det finns så många bra finska målvakter i Elitserien?
Jag vet inte varför det är så. Men Finland har bra målvakter, inte bara i bandy utan även i hockey och fotboll. Men jag har ingen bra förklaring.

Är det speciellt för dig att möta andra finska målvakter?
Absolut, det är lite speciellt att tävla mot dem, de är båda bra kompisar till mig. Men jag tänker inte så mycket på det.

Först möter ni Jusso Tervonen – vad är han bra på?
Han är bra med skridskorna. Han har varit hockeymålvakt, du kan se det på sättet han spelar. Bra när han kommer nära spelar och bra längs isen.

På lördag väntar Vänersborg och Kimmo Kyllönen – vad är han bra på?
Först och främst hoppas jag han kan spela, han har ju varit skadad ett tag. Han är akrobatisk och är bra längs isen han också. Sedan har han varit med länge och läser spelet bra. Han ser tidigt var lägena kommer att komma.

Ni förlorade både mot Vänersborg och Gripen i början av säsongen, vad behöver ni göra bättre den här veckan?
Båda lagen har bra defensiv. Speciellt Gripen spelar med nio-tio spelare bakom bollen alla spelare ger hundra procent i defensiven. Vi måste försöka variera vårt spel, och även gå runt för att ta hörnor. Förhoppningsvis kan det öppna upp sig då. Sedan vet vi att Girpen är väldigt bra på offensiva hörnor, så vi måste ha ett bra hörnrus.

Det är lite samma sak med Vänersborg. De har många bra spelare med bra skott. De har haft tung period, men nu har de spelat bättre på slutet. De har många bra spelare individuellt. Om de spelar bra med varandra är de ett jättebra lag. Det kommer att jämnt i båda matcherna.

Vad har ni pratat om inför slutspurten av säsongen?
Vi har satt oss i läge, vi har bra läge att göra något bra av den här säsongen. Men då behövs hårt jobb varje träning och match, att vi koncentrerar oss hela tiden. Att vi ger 110 procent i varje läge. Då är allt möjligt. 

Se matchen på Elitserien Live

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 7:a 18 8 3 7 81 86 19
GBK 12:a 18 4 4 10 52 75 12

Fem senaste VBK
Bollnäs (b) 1-6
Edsbyn (h) 4-2
Motala (b) 5-5
Hammarby (h) 8-3
Sandviken (b) 9-4

Fem senaste GBK
Villa (b) 3-11
Motala (b) 3-3
Västerås (h) 2-6
Broberg (b) 5-5
Sirius (h) 3-4

Senaste möten:
2022/11/29 Gripen – VBK 4-1
2017/01/20 Gripen – VBK 4-6

Genom tiderna:
VBK – Gripen 20 15 1 4 105-71

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 25
GBK: Adam Rudell 11

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 10
GBK: Johan Esplund 16

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se