INFÖR SAIK: Duell mellan Elitseriens hetaste skyttekungar

Tillsammans har de gjort 88 mål – mer än vad nio av klubbarna i Elitserien lyckats göra totalt.
På fredag möts målkungarna Christoffer Edlund och Joakim Andersson.

Två VBK-fostrade spelare toppar skytteligan. Christoffer Edlund är i en klass för sig med sina 51 fullträffar för Sandviken medan Joakim Andersson har gjort 37 mål för VBK. När lagen möts på fredag klockan 16 är duellen en given match i matchen.

– Det är roligt att spela bandy just nu. Jag känner mig pigg och fräsch och har kommit till många målchanser, säger Christoffer Edlund som redan gjort fler mål än under förra grundserien då han slutade tvåa i skytteligan.

Favorit till guldet

Efter seger i både Svenska Cupen och World Cup under försäsongen är Sandviken mångas favorit till SM-guldet. Hittills har laget spelat ihop 26 poäng och ligger på tredjeplats.

– Vi har varit stabila utan att glänsa. Vi har ett ganska nytt lag med en del nyförvärv och många unga spelare och vi känner att vi blir bättre och bättre hela tiden, säger Christoffer Edlund.

Känner ni att ni har pressen på er?

– Spelar man i Sandviken är det samma tryck varje år. Att vi är favoriter ser jag som något positivt.

Berömmer varandra

Det skiljer sex år mellan Jocke och Chrille men med åren har de båda skyttekungarna lärt känna varandra, som motståndare men också som medspelare i landslaget.

– Jocke har haft en fantastisk utveckling. Det är väldigt roligt att se hur han kommit upp ur VBK:s egna led och blivit en världsspelare. Han har fått ett bredare register vilket gör att han kommer att göra mycket mål under lång tid, säger Christoffer Edlund.

Joakim Andersson är lika berömmande när han ska beskriva Saik-anfallaren.

– Han är otroligt vass. Han gör mål från alla vinklar även när det inte är en målchans. Han har ju ett vasst skott som gör att han gör mycket mål utifrån.

Var han en spelare du själv såg upp till när du var junior?

– Det vill jag inte ge honom, säger Jocke och skrattar men tillägger snabbt: Det var så klart häftigt när han kom fram som så ung och snabbt blev så bra.

”Går ju inte att slå Christoffer”

Jocke är på god väg att göra fler mål än vad han tidigare har gjort. Med nio matcher kvar av grundserien är det bara sex mål kvar för att tangera förra årets resultat.

– Spelmässigt tycker jag att det har gått bra. Jag missade en del chanser i början men känner att jag skapar målchanser i varje match.

Hur mycket har du koll på statistiken och skytteligan?

– Egentligen inte så mycket själv men man blir ju påmind. Men jag strävar efter att hela tiden utvecklas, sedan lägger jag inte så mycket vikt vid hur många mål jag gör. Det går ju ändå inte att slå Christoffer, säger Jocke och skrattar.

”Alltid speciellt att komma hem”

Vad säger de båda skyttekungarna om fredagens match då? När lagen möttes i Sandviken blev det en tuff kamp där Saik till slut var lite tyngre och kunde vinna med 6-4. Jocke ser framemot lagets chans till revansch.

– Vi lyckades bra i december och fick med de flesta poängen så vi kan spela utan press. Det är de här matcherna som är roliga att spela och det gäller att komma upp i en hög nivå nu. Det blir stort fokus på det defensiva för vi möter ett bollskickligt lag, säger Joakim Andersson.

Christoffer Edlund, som firade jul nere i Vetlanda, har respekt för sitt gamla lag.

– Det kommer att bli jämnt för Vetlanda håller en bra nivå just nu. Vi måste komma upp på en väldigt bra nivå och göra rätt saker för att ta två poäng men det tror jag vi gör.

Känns det fortfarande speciellt att spela i Vetlanda?

– Jag flyttade därifrån 2009 så det har gått ganska många år så det är inte alls som det var i början. Men visst, det är alltid lite speciellt att komma hem till Vetlanda. Jag är ändå född och uppvuxen i staden och lagt många bandyår där, säger skytteligaledaren Christoffer Edlund.

Läs också vår artikel från 10 december om alla gulsvarta mål i Elitserien

20 procent av Elitseriemålen kommer från Vetlanda

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
SAIK 3:a 17 12 2 3 112 56 26
VBK 6:a 17 10 1 6 99 70 21

Fem senaste VBK
Edsbyn (b) 4-7
Kailx (h) 9-4
Motala (b) 5-2
Sirius (b) 5-1
Sirius (h) 6-1

Fem senaste SAIK
Vänersborg (h) 5-2
Tellus (b) 7-2
Broberg (h) 8-2
Villa (b) 6-6
Villa (h) 3-4

Senaste möten:

25/11/2017 Sandviken – VBK 6-4
05/01/2017 VBK – Sandviken 9-4
25/11/2016 Sandviken – VBK 8-1

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 37
Sandviken: Christoffer Edlund 51

Flest Assist
VBK: Pontus Blomberg 18
Sandviken: Erik Säfström 21