Inför Sirius

De viktiga matcherna duggar tätt för VBK. Näst på tur är jumbon Sirius hemma i Hydro Arena.

Jumbon Sirius. Det var inte många som trott att det efter 10-11 omgångar skulle vara en korrekt benämning av uppsalalaget. Men så är det nu, efter 11 spelade matcher och fem poäng. Vinner de inte mot VBK kommer en av förra säsongen positiva överraskningar fira jul som jumbo. 

Men de vann senast, mot Bollnäs hemma. Fjolårets storskytt Ted Bergström Heramb hittade då äntligen målet. Tobias Nyberg som tillsammans med Jimmy Jansson hämtades in från AIK gjorde fyra poäng i matchen. Och Sirius är ju ett bra lag – de har bara inte fått spelet att stämma. 

Det kan väl konstateras att i en så jämn serie som årets elitserie är så kommer formsvackor innebära många förluster, flera matcher kommer att vara jämna, och många lag kommer tycka att de förtjänar en bättre tabellplacering. Men när serien är så jämn, då är det viktigt att vinna också de jämna matcherna. Det gäller båda lagen imorgon. Både VBK och Sirius siktar uppåt, för dem skiner två poäng som en luciakrona i gryning. 

Vi pratade med Albin Rehnholm som gav följande bild av matchen mot Hammarby och vad VBK behöver göra för att slå Sirius

Vad har du för tankar kring förlusten mot Hammarby?
Det var starkt av oss att igen hämta upp ett underläge. Vi fick ju 2-0 emot oss tidigt. Sedan tycker jag resten av första halvlek och inledningen av andra halvlek känns bra. Vi har kontroll på det tycker jag. Men efter deras 5-4 händer det inte så mycket, vi klarar inte av att skapa särskilt många lägen. 

Ni har hamnat i underläge tidigt i många matcher – vad ska ni göra för att undvika det?
Det är inga konstigheter, vi behöver vara lite mer påkopplade i början. Det vore skönt att inte hamnar i underläge, att inte behöva jaga direkt. Så det gäller att hålla det tätt i början och inte släppa in en tidig hörna.

Hur frustrerande är det att ni släppt in så många hörnor?
Klart det blir frustrerande ,särskilt eftersom jag är med och rusar. En del hörnor har suttit i nättaket och har inte varit så mycket att säga något om. Men det har ju varit en del returer och så som studsat runt lite, de är rätt sega att släppa in.  Jag tycker ändå ruset är bättre nu än i början av serien. Vi ha filat på några grejer och börjar få mer trygghet i det, så jag tror det kommer lossna om man kan säga så om en eget hörnrus. Förra året var hörnruset en av styrkor så det hoppas vi komma tillbaka till.

Sirius är ju ett lag som hade hoppats ha fler poäng – vad förväntar du dig av dem?
De hade mycket press på sig inför matchen mot Bollnäs. Det märktes på dem, för de kämpade och slet i varje duell, de visste att de behövde vinna. De lär ha samma inställning igen, det är ju en måstematch för båda lagen, så det lär bli en tuff match. 

Vad blir nyckeln till två poäng?
Det är det gamla vanliga. Vi ska fokusera på vårt, göra våra grejer bra. Det känns som vi blivit bättre och bättre de senaste matcherna. Vi måste vara med på deras fartspelare, men framför allt är det vad vi gör med bollen som kommer avgöra matchen. Vi får väl se de första minuterna om de kommer försvara högt ellet lågt, men sedan är det fokus på våra grejer så löser vi det här.

 

Se matchen på Elitserien Live

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 11:a 10 2 2 6 33 51 6
IKS 13:e 13 2 1 8 25 56 5

Fem senaste VBK
Hammarby (b) 4-7
Motala (h) 6-5
Frillesås (b) 4-4
Gripen (b) 1-4
Sandviken (h) 4-3

Fem senaste IKS
Bollnäs (h) 6-4
Broberg (b) 1-6
Sandviken (h) 2-7
Motala (b) 2-5
Gripen (h) 3-3

Senaste möten:
2022/02/23 Sirius – VBK 5-3
2022/02/21 VBK – Sirius 3-6

Genom tiderna:
VBK – Sirius 58 34 6 18 248-183

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 11
IKS: Kalle Mårtensson 8

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 5
IKS: Jimmy Jansson 5

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se