Inför Sirius

VBK går i seriens avslutande sjättedel genoma att åka till Uppsala och möta Sirius. Ett hemmastarkt Sirius som vunnit fyra av sina fem senaste på Studenternas.

Nu är det kanske inte så att fyra av fem hemmasegrar är det Sirius hoppades skulle vara det som lyftes fram såhär långt in i serien. Förra årets sjundeplacering och press av Edsbyn i kvartsfinal skapade förhoppningar på mer. Inte blev förhoppningarna mindre när laget hämtade in Jimmy Jansson och Tobias Nyberg när AIK lade ner. Men inledningsvis ville det sig inte alls för uppsalalaget och när de kom till Vetlanda för match på lucia låg de sist i serien. Det gjorde de även efter matchen som VBK vann med 10-7. En svängig match med många fina mål och taffliga försvarsingripanden. 

Sedan vände det för Sirius. På annandagen körde de över Hammarby, och de har sedan dess slagit Gripen och Vänersborg, Motala och Broberg. Förlusterna har kommit mot Västerås och Villa, Sandviken och Edsbyn. Som alla vet har Sirius ett starkt manskap och laget kommer med största sannolikhet vara ett av de fyra lag som spelar åttondelsfinal om två veckor. 

VBK går nu en kamp för att försöka ta sig till kvartsfinal utan att behöva spela åttondelsfinal, mot exempelvis Sirius. Det finns så många olika scenarier som kan leda dit, så vi nöjer oss med att konstatera att ju fler poäng VBK tar under de fyra matcher som återstår, desto större är chansen att hamna högt i tabellen. 

En av spelarna som ligger bakom att VBK tagit många poäng på slutet är Pontus Blomberg.  Efter att ha missat inledningen av säsongen på grund av skada sammanföll hans återkomst i laget med att VBK började plocka poäng. Nu känner sig Pontus i allt bättre form.
– Så är det, formen är stigande. Det känns för egen del bättre än det gjort på länge. Det handlar dels om att jag fått spela kontinuerligt, känner mig bättre fysiskt och att jag känner att jag bidrar mer när jag spelar på mittfältet.

Känslan är att du jobbar lite mer i det tysta den här säsongen än du gjort tidigare. Håller du med?
Både och. Jag har väl tagit ett kliv ner och sätter igång spelet längre ner i banan. Det är rätt kul att vara en av de äldre i det här laget. Jag blir väl lite av balansspelare. Det är kul att ta det ansvaret och se de yngre explosiva spelarna runt om mig explodera. Och jag har inte behövt göra mer än såhär.

Vad var det som gjorde att ni vann två matcher förra veckan?
Det är knappt jag kommer ihåg Gripenmatchen. Men vi spelade med stort tålamod och utförde vår game plan. Det var absolut inte en rolig match, men det var en perfekt utförd match för att två poäng. Mot Vänersborg gjorde vi egentligen en rätt dålig match. I timeouten bestämde vi oss för att spela där det fanns ytor och satsa där. Det öppnade upp matchen och vi fick också utdelning på en hörna. Hade vi spelat så första 70 minuter hade vi fått en behagligare resa.

Märktes det under matchen att ni är ett lag i medgång och att Vänersborg har haft det tyngre? Är det något som märks på plan?
Ja det känns på plan. Samtidigt som vi började göra rätt saker blev de väldigt försiktiga. Det märks också på vad som händer dem sinsemellan, de hade kanske inte samma harmoni som vi har just nu. Så det gäller att hålla flow så länge man kan.

Hur ska ni behålla det “flowet” även mot Sirius?.
Det första jag tänker är att Sirius varit bra på slutet. Det är utomhus och det blir lite annorlunda för oss. För oss kommer det handla om att jobba hårt, spela enkelt och sedan ha med oss att vi är starka över 90 minuter. Det blir nog en väldigt basic matchplan imorgon. 

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 4:a 20 10 3 7 91 92 23
IKS 10:a 21 7 1 13 65 103 15

Fem senaste VBK
Vänersborg (h) 6-5
Gripen (h) 4-1
Bollnäs (b) 1-6
Edsbyn (h) 4-2
Motala (b) 5-5

Fem senaste IKS
Västerås (b) 3-6
Villa (h) 1-7
Broberg (h) 5-2
Edsbyn (b) 0-4
Vänersborg (h) 4-2

Senaste möten:
2022/12/13 VBK – Sirius 10-7
2022/02/20 Sirius – VBK 5-3

Genom tiderna:
VBK – Sirius 59 35 6 18 258-190

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 25
IKS: Ted Bergström Heramb 14

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 12
IKS: Ted Haraldsson 12

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se