Inför Västerås

VBK tar emot Västerås i säsongens nästa sista hemmamatch och sponsorer bjuder på inträdet.

Det var inget vidare, senast, mot Sirius. Det började illa med insläppt mål innan VBK rört bollen och sedan fortsatte det. Men då är då och nu är nu. Och nu är läget sådant att VBK med tre omgångar kvar ligger fyra i Elitserien och att det ner till Hammarby på niondeplats bara skiljer tre poäng. Det är den jämnaste elitserien i mannaminne och som vi såg på resultatet i tisdags är det svårt att tippa en endaste match. 

Västerås exempelvis, skulle hemma mot Bollnäs säkra andraplatsen i serien. Var det tänkt. Men så blev det inte eftersom säsongens stora och mest hållbara överraskning Bollnäs vann med 4-2. Så nu behöver Västerås åtminstone två poäng till för att säkra den andraplats som ger en massa fördelar inför slutspelet. De kommer säkert försöka göra det på fredagskvällen i Vetlanda. 

De behöver tyvärr göra det utan Pontus Vilén som för en tid sedan skadade knät allvarligt. Men de har med sig Daniel Johansson, Martin Landström och Jesper Jonsson som alla är bekanta med Hydro Arena. Till Västerås hemsida säger Jesper Jonsson såhär:

– Jag tycker alltid att det är kul att komma ner till Vetlanda, det är många man känner som kommer dit och tittar. Alltid kul att spela i Hydro Arena, som den heter nu, där det oftast är bra is. Vi är laddade och det ska bli lite gött att få åka buss också, vi har det bra ställt geografiskt så det ska bli fint med en lite längre tur imorgon.

VBK hade å sin sida en hyggligt lång bussresa hem från Uppsala och har sedan dessa hunnit upparbeta ett sug efter revansch, kan man anta, Eller vad säger vikarierande lagkaptenten Olle Berglund?
– Självklart, efter senaste prestationen är det dags att visa att vi är bättre än så. Vi har pratat igenom matchen, men också påmint oss själva vad vi gjort bra tidigare. Så vi hoppas att det blir perfekt nu mot Västerås.

Vad sa ni mer exakt efter matchen mot Sirius?
Efter en sådan match måste man lufta lite, prata igenom vad som hände. Det har vi gjort. Sedan har vi tittat på video tillsammans, på vad vi gjorde mindre bra, men också tittat på vad som gjort oss bra. 

I Jocke Anderssons frånvaro har du varit lagkapten, vad innebär det för dig?
Jag är ju assisterande lagkapten. Det är Jocke som är vår kapten. Såklart är det en ära att få ha bindeln,men jag försöker vara mig själv och göra samma saker som jag alltid gör, pusha alla och föregå med gott exempel på och utanför isen. 

Nu väntar match mot VSK – varför är de seriens hittills näst bästa lag?
De har på papperet en stark offensiv och de har lyckats få till en bra offensiv på isen också. De spelar en fartfylld bandy med många individuellt skickliga spelare. De är starka över 90 minuter. Därför ligger de högt upp i tabellen. 

Hur är det att vara försvarare mot lag som spelar fartfyllt och rak som Västerås jämfört med lag som spelar med flera passningar?
Ja vi får ju prova på båda nu när vi möter VSK och Villa efter varandra. Det blir två helt olika matcher. Mot Västerås gäller att vara på tå, vara med direkt. Det är ofta en urvändning och sedan kör de. Man måste vara snabbt in i positioner och sedan agera på deras fartspelare. Mot mer passningsorienterade lag som Villa behöver man vara mer lugn och tålmodig, då gäller det att inte hamna ur balans och lämna ytor.

Vad blir viktigt för er del mot Västerås?
Det handlar om att studsa tillbaka och åka med. VSK kommer sätta högt tempo. De vill kontra mot oss, spela med fart. Då måste vi vara smarta och inte ge dem ytor. Det kan nog bli tight match med mycket fart. Förhoppningsvis drar vi längsta strået.

Det är en väldigt jämn Elitserie – varför är det så tror du?
Jag vet inte riktigt. Det är en jäkla häftig serie. Gripen som kom upp har värvat bra och tagit poäng. I och med att AIK försvann har det fördelats ut bra spelare i många lag. För vår del har vi hittat en stabilitet och pushat vår lägstanivå uppåt. Tittat man på hela säsongen har vi varit mycket jämnare, särskilt under de sista två månaderna. Det är många lag som varit jämnare. Förutom Villa är det inget lag som stuckit ut riktigt heller.

 

Gratismatchen

Som ni säkert noterat är det sponsorerna som bjuder på inträdet till matchen. Vi hoppas att ni alla kommer till Hydro Arena och hejar fram VBK till viktiga poäng.

Se matchen på Elitserien Live

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 4:a 21 10 3 8 91 100 23
VSK 2:a 22 14 2 6 111 76 30

Fem senaste VBK
Sirius (b) 0-8
Vänersborg (h) 6-5
Gripen (h) 4-1
Bollnäs (b) 1-6
Edsbyn (h) 4-2

Fem senaste VSK
Bollnäs (h) 2-4
Sirius (h) 6-3
Broberg (b) 7-3
Vänersborg (g) 4-3
Hammarby (b) 6-8

Senaste möten:
2022/11/16 Västerås – VBK 5-3
2022/01/26 Västerås – VBK 7-2

Genom tiderna:
VBK – VSK 88 24 12 52 302-432

Bäste målskytt
VBK: Joakim Andersson 25
VSK: Daniel Johansson 22

Flest Assist
VBK: Albin Rehnholm 12
VSK: Viktor Spångberg 11

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se