Inför Västerås borta

VSK jagar andraplats. VBK förbereder sig för slutspel. På fredagskvällen möts de i Västerås.

VSK jagar andraplats. VBK förbereder sig för slutspel. På fredagskvällen möts de i Västerås.

Vetlanda BK åker till Västerås för möte med sportklubben. VSK ligger inför matchen på andra plats i serien. Efter onsdagens storförlust mot Villa får VSK inrikta sig på att hålla undan för jagande lag snarare än att hinna ifatt Lidköpingslaget. Andraplatsen är betydelsefull tack vare att det ger hemmaplansfördel i en eventuell semifinal. VBK kommer sannolikt möta ett revanchsuget såväl som poänghungrigt lag således.

VSK har under säsongen förlorat 4 matcher. Tre av dessa förluster har kommit de senaste fem matcherna, på bortaplan mot Edsbyn, Vänersborg och Villa. Framåt har VSK gjort näst flest mål i serien, 115 stycken. Men meste målskytten, Martin Landström har inte gjort fler än 16. Däremot har VSK sex spelare som gjort 10 mål eller fler, vilket är flest i serien. Bakåt tappade man inför säsongen Andreas Bergwall, men har fått in Henrik Kjelsson som åtminstone på ett område kan mäta sig med Bergwall: Kjelsson har räddat 6 av 7 straffar under serien.

Skönt vinst mot Tellus
VBK kommer till Västerås med en stabil och sevärd segermatch mot Tellus i bagaget. Därmed avslutades den tråkiga trenden med fyra raka förluster.
– Skönt att vinna matchen. Vi visar spelglädje och gör en bra match från start, säger VBK:s tränare Patrik Johansson, som menar att de fyra förluster inte satte sig på humöret hos spelarna.
– Jag tycker vi behöll lugnet genom den här perioden. Vi visste att det var tuffa matcher. Villa borta är tufft, och så turnén i Hälsingland.

Givande hälsingeturné
Turnén i Hälsingland gav inga poäng för VBK. Men Putte menar att resan var viktig av andra skäl.
– Vi fick tid att umgås och snacka ihop oss ordentligt. Det är tätt med matcher och träningar och man hinner inte alltid vad man önskar. Nu bodde vi på en kursgård och kom varandra nära. I lördags hade vi dels ett längre grupparbete där spelarna fick sitta ner och diskutera olika situationer och hur vi ser på resten av säsongen. Det blev också tid till samkväm på kvällen. Så det var en viktig resa som vi kommer ha nytta av under resten av säsongen.

VBK:s tabelläge är sådant att det ska mycket till om det inte blir någon form av slutspel. Man har tre lag och fem poäng ner till den 11:e plats som innebär ingenmansland. Och VBK har börjat förbereda sig för slutspel.
– Vi sa det uppe i Bollnäs, att allt vi gör från och med nu syftar till att förbereda oss inför slutspelet. Vi ska spela tre matcher innan uppehållet och sedan ska vi bygga upp oss ordentligt. Vi har haft spelare borta, fått slita hårt på spelarna vi haft tillgängliga. Jag tycker de börjar se pigga ut igen och under VM-uppehållet hoppas jag vi kan träna på ordentligt.

Vaksamhet i boxen och äga boll viktigt
Näst på tur vad gäller match står alltså VSK. Och det är en förhoppningsfull VBK-tränare som sätter sig i bussen lunchtid på fredag.

– Dels är det viktigt för oss att möta bra lag. Sedan brukar VSK spela fartfullt och det är kul att möta dem. För vår del blir det viktigt att inte bara åka med i deras tempo utan se till att hålla bollen lite själva. Vi siktar på att hitta en balans där vi klarar av att ha samma defensiv vi hade mot Villa, utan att tappa för mycket offensiv kraft.
– Sedan vet vi att vi måste vara vaksamma i eget straffområde. VSK är vassa i boxen dit de skickar in många bollar och mycket folk.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 8:a 20 9 1 10 86 92 19
VSK 2:a 20 15 1 4 115 67 31

Fem senaste VBK
Tellus (h) 9-2
Bollnäs (b) 3-5
Edsbyn (b) 2-8
Vänersborg (h) 3-12
Villa (b) 2-4

Fem senaste VSK
Villa (b) 0-7
Frillesås (h) 11-2
Vänersborg (b) 5-6
Hammarby (h) 7-5
Edsbyn (b) 3-6

Senaste möten:
14/11/2018 VBK – Västerås 3-4
9/2/2018 Västerås – VBK 8-2

Bäste målskytt
VBK: Daniel Johansson och Adam Rudell 15
VSK: Martin Landström 16

Flest Assist
VBK: Pontus Vilén 13
VSK: Martin Landström 13

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se