Inför World Cup

Tufft motstånd väntar för VBK i World Cup. Förutom svenska mästarna Villa Lidköping väntar också ryska topplagen Bajkal Energy och Vodnik.

Efter en lunchträning på onsdag inleder VBK-spelarna sin resa mot Sandviken där World Cup väntar. Första matchen spelas på torsdag förmiddag 11:30 mot Vodnik. Därefter väntar Bajkal Energy på fredagen och Villa på lördag morgon. Vinner VBK gruppen är man garanterat en plats i kvartsfinalen, likaså om man blir bland de tre bästa tvåorna. Anledningen att inte alla tvåor går vidare är att ledningen inför årets World Cup valt att utöka antalet lag från 16 till 20.

Philip Lennartsson ser fram mot World Cup och menar att det för VBK är väldigt viktigt att få spela cupen.
– Att vi inte fick spela Svenska Cupen må så vara, men vi behöver tävlingsmatcher så därför känns World Cup väldigt viktigt. Vi har hela tiden haft i bakhuvudet att det är fram mot World Cup vi vill ha kommit någonstans och jag tycker att vi senaste 1,5 veckan har hittat något både på träning och i match.
– Mot Vänersborg fick vi till offensiven, men även defensiven. Det låter kanske konstigt när vi släppte in sju mål, men det var bara ett spelmål.

I gruppen väntar förutom bekanta Villa alltså två ryska lag, som VBK:s lagkapten inte är lika bekant med.
– Det är roligt att få spela mot nya lag. Det kan ibland bli enklare att fokusera på sitt när man inte känner motståndet. Sedan blir det annat spel mot ryska lag, ofta går de lite rakare.

Bajkal har laddat i Sverige
Bajkal Energy från Irkutsk slutade förra säsongen fyra i ryska ligan, tog sig sedan till semifinal där man var chanslösa mot blivande mästarna Neftyannik och föll i tre raka matcher. En av matcher vann Neftyannik faktiskt med 17-1 (!). I den ryska cupen – en försäsongscup – slutade Bajkal fyra i den östra gruppen, efter sju poäng på sex matcher, där det blev förluster mot Neftyannik, Jenisej och Kuzbass. Laget har sedan man anlände till Sverige redan den 3 oktober hunnit med att besegra Sirius med 5-3 och UNIK med 8-3.

Bajkaltränare Andrei Rushkin, som tidigare tränat bland annat Zorkij, säger i en intervju på rusbandy.ru att laget förvisso haft det lite tungt på försäsongen , men skyller det delvis på att man inte haft samma förutsättningar vad gäller träning på is som en del andra lag. Möjligen kan det faktum att laget har sju nya spelare ha betydelse. Rushkin är emellertid  övertygad om att laget kommer vara bättre än ifjol. Bajkal har dragits med en del skador och bland annat är det osäkert om nyckelspelaren Alexander Egorychev kommer till spel.

Chernyk nyförvärv i Vodnik
Vodnik från Archangelsk slutade som nämnt femma i ryska ligan och föll i en tuff kvartsfinal mot just Bajkal, med uddamålet i tredje och avgörande matchen. Vodnik som spelade i den möjligen något svagare västra gruppen i ryska cupen har tack vare en andraplats efter Dynamo Moskva kvalificerat sig till semifinal mot Jenisej. Vodkniks mest kända namn är sannolikt ryske landslagsmålvakten Roman Chernyk som värvats från Jenisej. Av ryska cupen att döma bör VBK-försvaret se upp med Evgeny Dergaev som gjorde 13 mål på de sex matcherna.

Matcher sänds på staylive

Om du inte följer med upp till Sandviken finns möjligheten att följa VBK:s – och alla andra matcher – via sändningen på Staylive.

Daniel Engström Stenson
daniel.e.stenson@gmail.com