Premiär på stor is: Jätteroligt och jättetungt

Äntligen stor is. För tränare Mattias Rehnholm var det bara kul. För Santtu Nurmi var det… - …jättetungt. Men också jättekul. Det är annat än att spela hockeybockey på rink, säger den finske liberon

Efter en lång barmarkssäsong, efter några veckor i hockeyrink, var det så på måndagseftermiddagen äntligen dags för VBK:s A-lag att kliva på stor is. Efter 90 minuter träning innehållandes många spel- och passningsövningar ett avslutande spel elva mot elva var det kanske inte så konstigt att Santtu Nurmi var lite trött.
– Det är roligt med de större ytorna. Nu handlar det mycket om att få tillbaka det större perspektivet och anpassa sig till de stora ytorna, både väl gäller passningar och åkningar, innan vi kan börja slipa på detaljer, säger Matthias Rehnolm som på träningen hade många spelare på isen.
– De juniorer som varit med under försäsongen kommer vara med och träna under den här första veckan för att känna på det. De förtjänar att få vara med och flera kommer vara med även senare under säsongen. Ibland kommer vi vara fler på träningen, ibland några färre. Men idag var det perfekt att kunna spela elva mot elva säger Rehnholm.

Första matchen mot Nässjö

I fredags beslutades att Elitserien inleds den 13 november (15 november för VBK, i Västerås). Det innebär något mer tid till förberedelser inför säsongen, men också att den ursprungliga planeringen får göras om något. VBK kommer att möta Nässjö den 15 september och därefter Villa den 25 september.
– Det var skönt att få ett besked och nu kan vi lägga upp säsongen efter det. Vi kommer lägga in en liten ledighet i månadsskiftet september/oktober, och får ju ändå gott om tid inför svenska cupen (23-25 oktober) och hinner förhoppningsvis med en match i början av november också, säger Rehnholm.

Utvecklande försvara sig mot Jocke och Bringe

För Santtu Nurmi var det utöver roligt och jobbigt också något tryggare att åka in till säsongens första träning på stor is jämfört med förra säsongens, då han var ny i VBK och svensk bandy.
– Det är stor skillnad, förra hösten var allt nytt. Men det gör också att jag har högre förväntningar på mig själv. Jag har tränat bra i sommar och känner mig starkare i år, säger Santtu som idag på träningen fick försvara sig mot de båda nyförvärven Joakim Andersson och Filip Bringe.
– Det kommer utveckla mig att få försvara mig mot så bra spelare på träningarna. Jag har mött båda och vet hur bra de är. Bringe är lurig, har ett bra skott. Jocke är världens bästa i lyftspelet så det är roligt att få träna med dem.

Santtu är tillbaka i Vetlanda efter en sommar i Finland och han har fullt upp. Utöver träningar och matcher med VBK har han nyss börjat jobba på Plannja, samtidigt som han går in på sista årets distansstudier i Sports and Leisure Management, en utbildning för framtida ledare i idrottsklubbar. Så vad säger då studenten om sin nye tränare Mattias Rehnholm?
– Jag gillar honom verkligen. Det är en del nya grejer, som att vi mäter puls och sådant på träningen. Men jag gillar också hur han pratar med oss spelare och hur han tänker, så jag tror det kommer bli bra.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se