Patrik Johansson och övriga tränare och ledare.

”Ska bli jobbiga att möta”

Det kommer vara ett delvis nytt VBK som Patrik Johansson ställer på isen nästa säsong. Ett hårt jobbande VBK, lovar Putte:
– Vi kommer bli jävligt jobbiga att möta, säger han till hemsidan.

Det har gått nästan tre månader VBK:s säsong tog slut. Hammarby vann den femte och avgörande kvartsfinalen på Zinkensdamm och för tränare Patrik Johansson var uttåget en stor besvikelse.
– Vi var oerhört nära att slå ut Hammarby. I de båda hemmamatcherna är vi väldigt stabila. Den fjärde matchen är en av de bästa matcherna VBK gjort på många, många år. Sedan lyckas vi inte riktigt komma nära dem i femte matchen.
– Såhär i efterhand kan jag känna att det var första matchen där vi verkligen hade chansen, när vi ledde med 2-0 och det var lite besvärliga förhållanden.

Hårt jobbande nyförvärv
Tätt inpå att säsongen var slutspelad stod det också klart att flera offensiva nyckelspelare valde att lämna VBK. För Puttes del innebar också det en besvikelse – men nu har han lämnat det bakom sig och ser fram mot säsongen 2018/2019.

VBK har värvat Axel Ekholm, Eetu Peukhuri, Viktor Lindkvist och senast Emil Fedorov. Putte ser en gemensam nämnare i nyförvärven.
– Det är spelare som är starka och jobbar hårt i defensiven. Vi brast lite där förra året, och har därför letat spelare som kan ta jobbet ända uppifrån. Med de spelare vi fått kan jag lova att vi kommer bli jävligt jobbiga att möta nästa vinter, säger Putte, och fortsätter.
– Vi kommer fortsätta att spela en offensiv bandy, det kommer inte bli tråkigt att se på VBK. Men kan vi släppa in något mål färre per match, då blir vi inte heller beroende av att göra lika många mål för att vinna. Sedan har vi ändå många vana målskyttar i truppen, så mål kommer vi att göra.

Större roll väntar
Putte säger att han har en rätt klar bild över hur han vill att VBK ska spela nästa säsong, och meddelar att han kommer använda samma spelsystem som förra säsongen. Utöver att det är nyförvärv som ska passas in, kommer nästa säsong innebära nya och större roller för spelare som var med förra säsongen

– De spelare som lämnat tog mycket plats, på isen och utanför. Därför finns ju alla möjligheter för andra spelare att få en större roll.
– Som ledare är det också en rolig utmaning att var med och fördela nya roller, samtidigt som det är intressant att se hur vissa redan tar för sig mer i omklädningsrummet och hur de själva fördelar roller där. Jag har exempelvis fått en ganska klar bild av vem som kommer ta över lagkaptensbindeln, säger Putte utan att nu vilja avslöja vem.

Under våren är det fystränaren Kristian Thalin som håller i den dagliga träningen. För Puttes del ligger istället fokus på individuella samtal med spelare, och i dessa har han mött laddade spelare.
– Det har varit jättepositiva samtal. Det handlar om vilken roll jag ser dem i, vad som behövs för att de ska klara den rollen, utvärdera hur vår dialog såg ut förra säsongen med mera. Jag märker att det är många som ser chansen att ta en större roll nästa säsong, vilket är positivt. Det finns mycket bandy i killarna som är kvar, och det gäller att de vågar ta för sig.

Slussa in juniorer
Utöver nyförvärven får truppen som vanligt tillskott underifrån. Från juniorlagen tränar för närvarande Arvid Johannisson, Albin Rehnholm, Albin Toresson, Gustav Wallin och Pontus Nordström med A-truppen, utöver Jonathan Svensson som ju redan ifjol tillhörde A-truppen.

– Vi har vunnit dubbla guld två år i rad på juniorsidan, vilket är en fantastisk tillgång. Vi har ett ansvar att ta emot dem på ett bra sätt och slussa in dem i seniorbandyn. Jonathan Svensson gjorde nio matcher redan förra året och kommer få en större roll i år – han kommer spela de flesta matcherna – och kan bli hur bra som helst.

Flera träningsmatcher hemma
Det är långt fram. Men så småningom kommer det bli höst. Då kliver VBK på is och det kommer finnas gott om tillfällen att bekanta sig med det nya VBK. Hemmamatcher mot Nässjö, Motala, Vänersborg och ett genrep mot Frillesås finns i planerna, liksom Svenska Cupen och World Cup.

– Jag tycker det känns lite uppfriskande, det ska bli en riktigt rolig säsong, där alla supportrar kommer få se ett hårt jobbande VBK. Och målet är att vi ska avsluta säsongen med att spela slutspel, avslutar Patrik ”Putte” Johansson.