Jocke vill hålla premiärsviten vid liv

VBK åker till Bollnäs och Sävstaås för Elitseriepremiär. Joakim Andersson är något av expert på premiären. Sedan 2011 har han inte förlorat någon premiär, gjort mål i fem varav han i tre gjort VBK:s första mål.
– Det är speciellt med premiärer. Då börjar det på riktigt och det är riktigt roligt.

2011 gjorde Joakim Andersson VBK:s första mål i Elitserien – det var också VBK:s första Elitseriemål i Sapa Arena. Så småningom vann VBK matchen mot Broberg med 7-5. Därefter har ”Jocke” gjort mål i fyra av fem premiärer och inte förlorat en enda. Vid tre tillfällen har han gjort VBK.s första mål.
– Det hade jag faktiskt ingen aning om förrän du berättade det nu, säger Andersson som dock noterat att han ofta gör mål tidigt i matcherna
– Men jag har inte kommit fram till varför. Kanske är det att jag är dåligt tränad. Då gäller det att passa på de 20 minuter jag orkar, funderar Jocke med ett skratt.

Nu står en ny Elitseriepremiär för dörren. Efter en lång försäsong med barmarksträning, träningsmatcher och försäsongscuper väntar nu den riktiga premiären.
– Det är speciellt. Visst, cuperna är också tävling. Men nu är det Elitserien, 2×45 och ofta brukar det vara lite mer folk när det är premiär. Så det ska bli riktigt roligt.

För motståndet står Bollnäs, som på onsdagen tjuvstartade Elitserien med att förlora i Västerås med 4-2. Men att Bollnäs redan hunnit spela en match tror Jocke inte spelar någon roll.
– Det är deras hemmapremiär, och det brukar vara bra tryck en fredag på Sävstaås. Så det kommer kännas speciellt för dom också, säger Andersson som räknar med en tuff match.
– Det kommer bli tight, och målsnålt. Bollnäs är ett defensivt skickligt lag, med Westh som styr laget bakifrån. De ligger lågt, gör det trångt och är samspelta. Så även om de tappat Berlin är de ett riktigt bra lag.

Matchen kommer att spelas ute på Sävstaås. Väderprognoserna pekar mot några plusgrader och uppehåll. Så förutsättningarna kommer förhoppningsvis vara bra. Men oavsett väder är det annorlunda att spela ute, menar VBK:s nummer åtta.
– Det är större skillnad än vad folk kanske tror. En stor skillnad är att man ser sämre, eftersom isen alltid är lite mörkare ute. Sedan blåser det ju alltid lite, åt något håll. Jämfört med inomhus måste man spela med lite större marginaler. Det kan låta som att man gnäller, men det är fakta att det är skillnad
– Men framför allt handlar det om inställning. Man får acceptera att det är annorlunda, bry sig mindre om hur det ser ut och bara se till att hämta hem poängen.

Den som tänker ägna sig åt vadslagning om vem som gör VBK:s första mål elitseriesäsongen 2017/2018 gör kanske klokt i att sätta en peng på Joakim Andersson. Men vem gör första målet om det inte blir Jocke?
– Jaaadu, Vilén kanske. Han har ju gjort en del mål på försäsongen, och gjorde första målet förra året. Så jag säger Vilén, avslutar Jocke som under veckan återupptagit träning på is och hoppas komma till spel i Elitseriepremiären och bibehålla sin härliga premiärsvit.

Jockes härliga premiärsvit

2011: Broberg (h) 7-5. Jocke gör VBK:s första mål
2012: Gais (b) 2-2. Jocke mållös
2013: Kalix (b) 4-2. Jocke gör VBK:s första mål
2014: Villa (b) 5-5. Jocke gör VBK:s första mål
2015: Broberg (h) 4-3. Jocke gör mål
2016: Bollnäs (h): 6-6. Jocke gör mål

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 0 0 0 0 0 0 0
BGIF 14e 1 0 0 1 2 4 0

Fem senaste VBK
Västerås (WC) 3-3
Bajkal-Energy (WC) 2-4
Edsbyn (WC) 3-3
Gripen (h) 13-5
Vänersborg (b) 5-1

Fem senaste Bollnäs
Västerås (b) 2-4
Veitärä (WC) 7-3
Broberg (WC) 2-4
Uralsky-Trubnik (WC) 2-2
Vänersborg (SC) 2-2

Senaste möten:
10/28/2016 VBK – Bollnäs 6-6
17/2/2017 Bollnäs – VBK 7-1

Bäste målskytt
VBK: –
Bollnäs: Christian Mickelsson 2

Flest Assist
VBK: –
Bollnäs: Aaltonen/Hellmyrs 1

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se