Kämpaseger i Uppsala

VBK en viktig kämpaseger i Uppsala när man vann med 5-4.

Det tog nästan 44 minuter. Sedan fick VBK till slut hål på Sirius och Anton Andersson när ett vådaskott från Santtu Nurmi träffade en Siriusspelare och studsade i mål. Det målet gav VBK kontakt (1-2) och i andra halvlek kämpade de gule ner Sirius och vann till slut med 5-4.

Ni minns kanske matchen för två veckor sedan i Vetlanda. Då verkade det omöjligt för VBK att göra mål på Sirius. Man försökte från straffpunkten, från vinklar, på hörnor och rakt framifrån. Men alltid stod det något eller någon i vägen. Matchen på Studenternas inleddes på samma tema. Bara efter några minuter anföll VBK genom Patrik Johansson och bollen rullade i stolpen. Kort därefter sköt VBK även en hörna i stolpen.

Boman räddade petstraff

Det var alltså bortalaget som inledde bäst. Vartefter första halvlek led och isen blev sämre (det var den typ av disigt duggregn som knapps märks men som förstör en bandyis) tog Sirius över allt mer. När August Klang tappade skäret på ett hörnrus och blev träffad av Siriusspelarens skott kunde domaren inte annat än att döma straff ty reglerna säger att den som har båda knäna i isen får inte röra bollen utan åtgärd.

Sirius hade förvisso inga problem med målskyttet när de var nere i Vetlanda. Men de två straffmissarna hade tydligen skrämt upp de blåsvarta så till den grad att Ted Bergström inte vågade skjuta från straffpunkten. Istället petade han bollen till Teemu Määttä men Christian Boman svarade för en vass benparad och ställning var 0-0 när vi närmade oss halvtimmen spelad. Med två man kort (Simon Lundström hade kort innan straffen känt sig tvingad att bryskt stoppa att Siriusanfall) fredade sig VBK bra men när de blåsvarta kom runt på högerkanten och sökte hörna fick de först hörna och sedan mål genom Ted Bergström.

Självmål tog VBK in i matchen

När Jimi Heinonen tog vara på en lång passning som skar genom VBK:s försvar, rundade Christian Boman och från snäv vinkel trädde in 0-2 var det uppförsbacke. Santtu Nurmi fick strax därefter bollen efter ett frislag. Han var lång ute till höger, han slog med kraft in bollen i straffområdet och den träffade som sagt en motståndare och denna gång var Anton Andersson chanslös. VBK hade spräckt nollan och hade ett bra läge inför andra halvlek.

Sirius inledde andra halvlek med en spelare på utvisningsbänken. Trots detta vara det hemmalaget som inledde bäst genom att skapa hörnor. VBK hade inledningsvis av halvleken svårt få kontroll på bollen. Däremot var Pontus Viléns styrning på Filip Bringes skott mycket kontrollerade och det var likaläge 2-2 redan efter dryga tre minuter av andra halvlek. Game on.

Vilén fick sista ordet i svängig andra halvlek

Ted Bergström fick en ny chans från straffpunkten och den här gången vågade han inget annat än skjuta och till slut fick Boman kapitulera. Emil Fedorov visade prov på kämpaglöden som var nyckeln till poäng när han åkte ifatt en till synes förlupen passning, slog in bollen i straffområdet och där dök som vanligt just nu Isac Karlsson upp. 3-3. Sirius gjorde 4-3 på hörna. Emil Nordström kvitterade efter ett inspel från Albin Rehnholm. 4-4 och dryga 20 minuter kvar att spela på en is som gjorde att bollen blev allt svårare att kontrollera. Kampen intensifierades. Isac Karlsson åkte 80 meter för att hindra ett Siriusanfall. Pontus Vilén åkte ungefär likadant i offensiv riktning och lyckades efter en rad studsar ta sig fram till ett friläge. Väl där gjorde han inget misstag. Viléns 5-4 innebar att VBK för första gången denna kväll var i ledning. Ledningen förvandlades efter 91:35 minuters spel till en seger.

VBK slutspelsklart

Segern innebär att VBK kommer att spela åttondelsfinal. Man kommer att med störta sannolikhet inleda åttondelsfinalen på bortaplan fredagen den 26 februari. Man kommer att avsluta det på söndagen 28 februari, hemma i Hydro Arena. Vilka som står för motståndet avgörs på tisdag, då också VBK avslutar serien med hemmamatch mot Västerås.

Det bästa har inte hänt än.

IK Sirius – Vetlanda BK 4-5 (2-1)
Målskyttar VBK: Pontus Vilén 2, Isac Karlsson, Emil Nordström, självmål
Vänersborg: Ted Bergström 2, Sune Gustafsson, Jimi Heinonen