Kvitterat i kvartsfinalen

Vetlanda vann med 5-3 efter ytterligare en vass första halvlek.

VBK rivstartade med att göra tre mål under matchens första 17 minuter. Joakim Andersson inledde med att slå in en retur efter att August Ljung fint åkt igenom bortaförsvaret och tvingat Henrik Kjelsson till en reflexräddning. Emil Fedorov gjorde 2-0 på hörna och Axel Ekholm gjorde 3-0 efter en omställning värdig en plats i instruktionsboken. Joakim Andersson drev upp bollen och tryckte ner VSK-försvaret, lämnade bollen till Vladimir In-Fa-Lin och fortsatte själv åka framåt med följden att Västeråsspelarna åkte ännu längre in i eget straffområde. In-Fa-Lin lämnade i sin tur bollen till Axel Ekholm som från straffområdeslinjen gjorde 3-0. Time out Västerås.

Viktigt och vackert 4-1-mål innan paus

Men det blev inte väldigt mycket bättre för Västerås efter det. VBK försvarade sig genom koncentration och stenhårt jobb. Västerås skapade några halvchanser som Topi Peuhkuri avvärjde. VBK å sin skapade inte så fasligt många målchanser under slutet av andra halvlek de heller. Men de behövde det inte för a) de ledde med 3-0 och b) de såg till att utnyttja de lägen som uppstod.

Robin Andersson gjorde sedan Västerås första mål, när han i straffområdet stillastående först skottfintade och sedan dragsköt in bollen lågt bakom en Peuhkuri ur balans. Då, mot slutet av halvleken, kändes det som att Västerås var på väg in i matchen. Ytterligare en reducering hängde i luften. Men då, då slog Filip Bringe den typen av genomskärare som få andra kan göra. Joakim Andersson var mottagaren, och han i sin tur bjöd generöst Emil Fedorov på öppet mål. 4-1 och halvtidsvila.

Kontroll av VBK i andra halvlek

Andra halvlek var i stora delar en kontrollerad halvlek från hemmalagets sida. Joakim Anderssons 5-1 var ett kontrollerat och behärskat skott bakom en skymd Kjellsson. Västerås försökte nog att sätta fart och göra mål. Men det såg lite ut som i måndags när VBK jagade reducering i andra halvlek – det fanns inte mycket ytor att spela på ens när VBK hade en eller två spelare utvisade. Men till slut satte Robin Andersson en hörna, 5-2, när dryga tio minuter återstod. Fem minuter senare grävde Martin Landström fram bollen i straffområdet och petade in 5-3. Det hade kanske kunnat bli spännande. Men mot slutet var det VBK som kontrade sig till de bästa målchanserna och det var i ärlighetens namn närmare 6-3 än 5-4.

En helgjuten insats av de gulklädda som hyllades av publiken och nu tar sikte på match 3, i Västerås på lördag klockan 17. Åk dit och stötta VBK. Och på måndag, då är det match igen i Hydro Arena.

Denna nyhet presenteras i samarbete med Furniturebox.se – Enormt utbud av utemöbler!

Vetlanda BK – Västerås SK 3-5 (4-1)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 2, Emil Fedorov, Axel Ekholm.
Västerås: Robin Andersson 2, Martin Landström
Utvisningar: VBK 3×10