Lindqvist i ny roll möter gamla lagkompisar

Philip Lindqvist har blivit halv. Nu möter han många tidigare lagkamrater i hett Smålandsderby.

Under juniortiden var Philip Lindqvist en målspruta i det lag som innehöll flera spelare som denna säsong representerar Åby/Tjureda. När lagen nu möts för Smålandsderby är det troligen som ytterhalv han möter sina gamla lagkamrater.
– Innan säsongen hade jag inte tanke på att spela halv. Jag börjar komma in i det, men anfallare och ytterhalv är två positioner som knappt går att jämföra. Första träningen hade jag ingen aning om var jag befann mig. Nu gillar jag det och känner att det utvecklar mig, säger Philip Lindqvist.

Många tidigare lagkamrater möts

Ja, som bekant är det många spelare från Åby som spelat med VBK:s juniorlag. Philip Lindqvist har spelat med många av dem och medger att det kommer bli en speciell match.
– Det är många av mina kompisar som jag upplevt mycket kul med i juniorlagen. Det känns fantastiskt att få möte dem i Elitserien. Det är en häftig resa Åby gjort.
– Sedan ska det blir otroligt roligt att spela ett derby. Jag är väldigt förväntansfull. Det kommer vara mer folk på läktaren, och förmodligen mer känslor på planen. Precis sådana matcher man vill spela.

Räknar med heta känslor

Redan när lagen möttes i en träningsmatch i höstas var det heta känslor, med många utvisningar i båda lagen. Och för Lindqvists del slutade matchen med ett rött kort efter en eftersläng.
– Riktigt så het får man inte bli såklart. Det gäller att balansera och ändå behålla lugnet så man inte gör något dumt, säger Philip.

VBK kommer till derbyt med tre raka förluster efter en tung vecka 47. Nu har laget fått återhämta sig och förhoppningsvis gör det att VBK tagit två nya poäng när helgen vecka 48 tagit slut.
– Det var en del tunga ben och huvuden efter förra veckan. Nu har vi kört ett gemensamt pass i veckan, men mest fokuserat på återhämtning. Vi har inte pratat så mycket om veckan som var utan fokuserat på vad vi behöver göra framöver. Men benen och huvuden ska vara pigga nu, så där har vi inget att skylla på.

Se matchen på Bandyplay

Tabellen

Lag Pl S V O F GM IM P
VBK 8:a 8 4 0 4 23 31 8
ÅBY 14:e 8 0 1 7 18 47 1

Fem senaste VBK
Sandviken (b) 2-6
Broberg (b) 2-5
Sirius (h) 2-3
Bollnäs (b) 3-2
Västerås (h) 6-5

Fem senaste Åby
AIK (h) 1-2
Vänersborg (h) 2-6
Motala (h) 4-4
Broberg (b) 2-8
Bollnäs (h) 3-5

Senaste möten:
28/9/2019 VBK – Åby 3-3 (träningsmatch)
1981 Åby – VBK 7-6 (div 2)

Bäste målskytt
VBK: Pontus Vilén 4
Åby: Filip Bringe 8

Flest Assist
VBK: Eetu Peuhkuri 5
Åby: Henrik Cervin 4

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se