Lundström ska stå emot tunga AIK:are

VBK tar emot AIK och för Simon Lundström innebär det kamp mot två av världens största - i dubbel bemärkelse - målskyttar i Patrik Nilsson och Pavel Ryazantsev.

De viktiga matcherna duggar tätt i bandyns elitserie. Efter viktiga segern mot Broberg väntar ännu en match mot lag som ligger nära i tabellen – AIK. Inför matchen skiljer tre poäng (19-16) och placeringar (5-8) till VBK:s fördel.

En spelare som förmodligen kommer spela en nyckelroll för VBK om det ska bli två nya poäng är försvararen Simon Lundström som gör sin tredje säsong i Vetlanda sedan flytten från Nässjö. För när Patrik Nilsson och Pavel Ryazantsev kommer farande är det många kilon och centimeter att stå emot. Nilsson är 192 cm lång och väger 98 kilo, Ryzantsev står bokför på 195 centimeter och 96 kilo.
De är stora och tunga och har lång räckvidd, det får man tänka lite på. Men annars har jag väl inte tänkt något särskilt inför att möta dem, annat än att det känns lite mer när man åker in i dem, säger 24-årige Lundström som inledde bandykarriären i Linköpingsklubben Derby. Därifrån var det ganska långt till Elitserien och många av de äldre storstjärnor som finns i AIK.
Spelare som Patrik Nilsson och Andreas Bergwall såg man ju på Sportnytt och så. Men jag var väl inte så väldigt intresserad av att titta på bandy när jag var yngre. BK Derby kändes inte så coolt. Sen tror jag landslaget spelade en gång i Linköping när jag var liten, men jag var inte där och såg matchen. Jag tyckte det var kul att spela, men tänkte aldrig att jag skulle bli elitseriespelare, säger Lundström, som ändå hamnade där efter bandygymnasium och sedan några imponerande säsonger i allsvenskan.

Ger sig själv godkänt

Nu är han ordinarie back i VBK som blir allt mer stabil och viktig för VBK, och de offensiva uppåkningarna är något av hans signum. Men när vi ber honom sammanfatta sin säsong är betyget godkänt, inte mer.
– Det har väl gått OK. Jag är inte supernöjd. Jag tycker jag kan förbättra allt. Den här säsongen har det väl varit OK bakåt, men jag har varit för slarvig med bollen, med bolltapp och felpassningar, säger Lundström, som inte heller ger särskilt höga betyg efter 4-3-segern mot Broberg.
Det var skönt att vinna, och två viktiga poäng. Vi gör väl en ganska bra match, men definitivt inga av våra bättre. Men som sagt, skönt att vinna.

Formstarkt AIK väntar

Nu väntar alltså AIK, ett lag som visat bra form på slutet, med endast en förlust på de fem senaste matcherna, då Sandviken vann med uddamålet.

– Det blir säkert en tuff match, de har vunnit mycket på slutet. Men det har ju vi också. Det var tufft där uppe när vi vann, men vi siktar på att vinna igen.

AIK kommer till Vetlanda med en meriterad trupp, där målvakten Andreas Bergwall knappast behöver någon närmare presentation för den bandybitne. 45-åringen har gjort 25 år på toppnivå, med fler SM- och VM-guld. Framåt har de som sagt Patrik Nilsson som är en av de största målskyttarna i svensk bandy genom tiderna, och 38-årige Pavel Ryazantsev som vunnit fem VM-guld och fyra ryska mästerskap. Förra året gjorde han över 60 mål i ryska ligan. Laget har nyligen också värvat Patrik Sjöström från ryska Jenisej, men Sjöström har ännu inte debuterat för sin nya klubb. Skulle Sjöström spela mot VBK stärker de upp en redan stark sida – hörnskyttet. Med 20 mål och 15-procentig utdelning är laget bäst i serien på offensiva hörnor. Men även på defensiva hörnor är laget bäst i serien.

– De har ju några jäkligt duktiga skyttar. Så utöver vårt hörnrus, blir det också viktigt att inte släppa till för många hörnor mot dem, säger Simon Lundsröm inför första matchen i Stockholmsveckan som förutom hemmamatchen mot AIK även innehåller en bortamatch mot Sirius och en hemmamatch mot Hammarby.

Se matchen på Bandyplay

Lag P S V O F GM IM P