Lysell en av 12 med VBK-förflutet

Andreas Lysell är en av många i årets Åby-trupp med förflutet i VBK. - Klart det kommer bli speciellt, säger Lysell.

Mellan 2009 och 2016 spelade Andreas Lysell 173 matcher och gjorde 90 mål för Vetlanda BK. När han våren 2016 valde att fortsätta karriären i division 1 och Åby var ett elitseriederby mot VBK inget han hade i tankarna.
– Haha, verkligen inte. Då var målet att hjälpa Åby upp i allsvenskan, säger Lysell som sedan dess fått vara med om en otrolig resa.
– Jag visste inte mycket om klubben eller spelarna när jag kom hit. Men klubben har varit otroligt bra på att förändra och förbättra sig. Likaså spelarna som gått från att vara division 1-spelare till att träna och bli elitseriespelare. Det är så otroligt roligt att vi kommit dit vi är, inte minst med tanke på allt arbete många lagt ner.

Lysell en av många med BK-anknytning

Andreas Lysell är bara en av många i årets Åby-trupp som har ett förflutet i Vetlanda BK. Inte mindre än 12 spelare (Viktor Birgersson, Vincent Trygg, Viktor Törner, Arvid Johannisson, Erik Quiros, Pontus Sjölund, Gabriel Hultgren, Andreas Lysell, Jonathan Svensson, Viktor Johansson, Filip Bringe och Filip Fransson) har i någon form representerat VBK. Sju av dessa är egna Åby-produkter, och i flera fall rör det sig om spelare som framför allt spelat juniorbandy i VBK. Men lägg där till att tränare Sigge In-Fa-Lin gjort många år som spelare och ledare i VBK, och sportchefen Sören Johansson tidigare varit ordförande i VBK, så förstår ni att det finns många som kliver in på Hydro arenas is med särskilda känslor.
– Det är klart att det blir speciellt att möta VBK. Jag har många kompisar där fortfarande. Men framför allt ska det bli roligt med derby. Jag hoppas det blir oerhört mycket folk och jag räknar med att många åker upp från Åby.

Uppåtgående kurva för Åby

Efter att Åby tagit steget upp i Elitserien har en ny verklighet väntat laget. Från att under tre års tid vunnit det mesta, väntar Åby ännu på årets första vinst. Men Lysell tror att den kommer inom kort.
– Vi blir bättre hela tiden. Vi utvecklas varje vecka och jag tycker vi har en uppåtgående trend, säger Lysell som under tiden i VBK hann vara med i nedflyttningsstrid, säsongen 2011/2012.
– Det var annorlunda med VBK, då var det en etablerad elitserieklubb som var på väg att trilla ur. Så vi känner inte samma press i Åby, även om det såklart är tufft att ligga i botten.
Som de flesta spår Lysell ett tufft derby.
– Det kan bli hur som helst känns det som. Det kommer vara mycket känslor. Jag tycker VBK gjort det bra i år. Även om de förlorat tre raka har de vunnit hälften av matcherna, vilket jag tycker är bra.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se