Motståndarkoll: Edsbyn

Äntligen premiär. Edsbyn står för motståndet och hemsidan har pratat med deras tränare, Kuben.

Det går att tänka sig enklare uppgifter än den VBK ställs inför på fredag. Inte nog med att laget inte kunnat förbereda sig som man önskar och att det ligger i farans riktning att tränare Mattias Rehnholm inte kan välja fritt vilka spelare han ska ställa på banan. På andra planhalvan kommer regerande svenska mästarna Edsbyn stå.

Senast VBK spelade seriematch var det faktiskt mot detta Edsbyn. Det är en match som man helst skulle glömma, men eftersom Edsbyn vann med 13-3 kommer den hamna i historieböckerna som den största hemmaförlust VBK drabbats av. Förhoppningsvis kommer det rekordet stå sig för lång tid framöver. Tyvärr hann Edsbyn även med att avsluta VBK:s säsong med att hemma i bandykyrkan vinna med 14-3 i den tredje kvartsfinalen. Även det negativt rekord för VBK.

Men då är då och nu är nu. Och nu är Edsbyn fortfarande ett bra lag. Man är regerande svenska mästare. Man har ersatt Toumas Määttä med Robin Öhrlund och Simon Jansson ser ut att trivas ihop med sin nya lekkamrat. Man har dessutom fått storebror Jesper Öhrlund i laget. I backlinjen har fjolårets stora genombrottsman Jesper Granqvist, född 2002, blivit ett år äldre och förmodligen också bättre. Ett år äldre har även målvakten Anders Svensson blivit, huruvida han blivit bättre låter vi vara osagt. Men det räcker rätt gott med att bibehålla den nivå 45-åringen haft de senaste 15-20 åren.

Vi ringde Magnus Olsson, han dom kallar Kuben, och frågade:

Hur kan Edsbyn vara så bra, år efter år?

Haha, ja du. Det är lite svårt att svara på när man är i bubblan. Vi tycker vi har ett bra system, bra spelare, bra träningar. Skulle jag lyfta fram en sak är det nog att vi tränar mycket och hårt. Vi bygger upp oss över lång tid, vi planerar för lång tid. Oavsett var man slutar i serien, om man kommer etta eller femma så är det mot slutet av februari man ska vara som bäst. Tränar man efter det med stor mängd och hög belastning som blir man stark.

Ni inledde serien i fredags med att spela 4-4 mot Villa. Tankar efter den matchen?

Direkt efter var det väl lite grinigt. Vi ledde med 4-2 och hade chanser att göra femman. Sen gjorde de 3-4 på en omställning och sedan gjorde de 4-4 på ett sätt som vi tycker var billigt. Men vi gjorde en bättre andra halvlek än första, och tar med oss många saker därifrån.

Utifrån så ser det ut som att den största skillnaden i Edsbyns jämfört med ifjol att ni bytt ut Toumas Määttä mot Robin Öhrlund. Hur har det förändrat Edsbyn?

Vi har otroligt många bra spelare fortfarande. Det är klart att det förändrar lite när en av världens bästa spelare flyttar. Men vi har fortfarande otroligt många bra spelare. Robin Öhrlund har extrema kvalitéer som vi ska lära os att utnyttja. Men även hans broder Jesper har många bra sidor som vi ska utnyttja. Vi ska skapa ett spel där många spelare får använda det de är bra på.

Ni har saknat Hans Andersson i inledningen av säsongen. Hur är hans status?

Han har börjat träna och kört för fullt den här veckan. Han har återhämtat sig från sin smäll. Som det ser ut nu spelar han på fredag.

Ja, för nu väntar match mot VBK. Vad ser du framför dig när du tänker på matchen?

Först och främst är jag glad att de fått hyfsad bukt med Corona så att det blir en match. Vi vet att nere i Vetlanda krävs det en otroligt vass insats för att vi ska kunna ta poäng. Vetlanda har några otroligt vassa spelare och är ett bra lag.

Det låter ju bra. Men i slutet av säsongen så vann ni i Vetlanda med 13-3 och 14-3 uppe i Edsbyn. Förstår du om VBK-supportrarna är lite oroliga inför matchen?

Jaaadu, det där var två speciella matcher. De två första kvartsfinalerna var ju väldigt jämna i en halvlek. I den sista matchen kan det bli sådär när det rinner iväg. Det spelar ju ingen roll om det blir 5-3 eller 14-3. I matchen i Vetlanda spelade Vetlanda med en man mindre hela matchen och vi fick energi av att försöka hjälpa Oscar Wikblad att slå klubbrekordet för antalet gjorde mål i en match. Det där är inget vi tänker på. Vi vet att vi behöver jobbar hårt med vårt spel för att ha en chans. Men vi vet också att om vi gör vårt, då är vi bra.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se