Oavgjort i svängig match

VBK spelade 5-5 borta mot Motala i en match som svängde både spel- och målmässigt. VBK lyckades i andra halvlek inte bevaka sina ledningar men i matchens slutminuter var det Motala som hade flest chanser att avgöra matchen.

Det var blåsigt också denna dag i Motala. Det var VBK som hade vinden i ryggen i första halvlek och det utnyttjade man till att få bra fart i sitt anfallsspel. VBK lyckades ofta ta med sig farten och runda motalaförsvaret för att antingen skapa hörna eller få till ett inspel. Det var efter ett sådant inspel som Patrik Johansson kvitterade till 1-1 och det var på returen efter en hörna Santtu Nurmi med sitt första mål i VBK-tröjan kvitterade till 2-2.

VBK drev spelet men Motala tog ledningen.

Motala tog ledningen redan efter tre minuter efter att Viktor Spångberg utnyttjat en lång boll som VBK försvaret vare sig fick bort eller ned. Patrik Johanssons kvittering var rättvis och VBK var det offensivare laget. Faktiskt var det när Motala fick Elias Gillgren utvisad som Motala fick tag i bollen och kom in i matchen. Efter sitt 2-1-mål på hörna var det Motala som dominerade och det var endast ett fantastiskt försvarsspel av Gustav Wallin som förhindrade Viktor Spångberg från att göra 3-1 när Motala kontrade efter en VBK-hörna. Det var på nästa VBK-hörna som de gule kvitterade.

Drömstart i andra

Inför andra halvlek fanns viss oro över hur motvinden skulle påverka VBK. Svaret? Två mål inom två minuter i halvlekens inledning. Båda efter fina omställningar där Pontus Vilén och Filip Bringe var inblandade. 3-2 gjorde Bringe efter skott utifrån. 4-2 gjorde Vilén med en handledare från högervinkel. 53 minuter var då spelade.

Nu var det VBK som hade kontroll över matchen. Motala hades mest boll men svårt att komma till några klara lägen. Därför kändes det onödigt när en hög rensning från VBK-försvaret landade så nära målet att Anders Persson på tennis kunde slå in 3-4. Än mer onödigt kändes 4-4 som Elias Gillgren sköt in från långt håll. Så hade då det mentala övertaget i denna match svängt ännu en gång.

Ny VBK-ledning – ny Motala-kvittering

Men VBK vred tillbaka. I en av de allt färre attackerna från bortalaget ordnade Albin Rehnholm en hörna. Pontus Blomberg stod som föreskytt och skickade upp bollen i främre kryset. Ledning 5-4 för VBK.

Men ledningen höll sig inte längre än fem minuter. Ett inspel från högerkanten letade sig in till ensamstående motalaspelare i form av Aleksi Seppännen och så var det 5-5.

Sett till 90 minuter var det ett resultat som speglade matchbilden relativt väl. Sett till de avslutande 5-6 minuterna kunde Motala mycket väl avgått med segern då VBK tvingades till två utvisningar och åtminstone en Motalahörna var mycket nära att resultera.

Rehnholms kommentar

Mattias Rehnholm säger såhär efter matchen:
– Vinden påverkade spelet mycket. Vi hade hoppats att kunna skapa ännu lite mer när vi hade vinden i ryggen i första men jag tycker samtidigt vi hämtar oss bra efter det snabba baklängesmålet vi åkte på.
– Vi startar andra halvlek bra med två mål men blir sedan lite tillbakatryckta när de göra sina mål. Å ena sidan vill man vinna när man gör fem mål borta mot Motala, men sedan har de en del lägen att avgöra i slutet så då känns väl delad poäng OK.
– Jämfört med matchen senast har vi en helt annan intensitet och aggressivitet i vårt agerande.

IFK Motala– Vetlanda BK 5-5 (2-2)
Målskyttar VBK: Pontus Blomberg, Filip Bringe, Santtu Nurmi, Pontus Vilén, Patrik Johansson
Motala: Fredrik Lönn, Elias Gillgren, Viktor Spångberg, Philip Florén, Aleksi Seppännen
Utvisningar: Motala 1×10, VBK 2×10
Hörnor: 9-8
Matchrapport

Laguppställning