Pontus Blomberg gör match 300 mot Bollnäs

VBK tar emot serieledande Bollnäs.

I elitseriens sjätte omgång gör Pontus Blomberg sin 300 elitseriematch. Motståndet är Bollnäs, och vi kan väl börja med att prata lite om motståndet, som förväntas bli tufft. Giffarna har inlett serien på bästa tänkbara sätt. Fem matcher, fem vinster, 31 gjorda mål och bara 12 insläppta. Av de gjorda målen har Erik Pettersson svarat för tio, bröderna Linus och Oskar Westh har gjort fem var, liksom Denis Sadakov. Det redan förra året starka försvaret har fått förstärkning av Linus Pettersson, landslagsmannen som kallas Lusen och som i våras blev utsedd till VM:s bäste försvarare och lockades från Sandviken.

Det är alltså serieledarna som kommer till Vetlanda. Vetlanda kommer till matchen med tre raka segrar och faktiskt bara en förlust på de fem inledande matcherna.

I VBK gör Pontus Blomberg elitseriematch 300 i VBK-dressen. Blott åtta spelare har tidigare nått den milstolpen. Vi ringde Pontus efter träningen för att kolla läget.

300 matcher – vad tänker du om det?
Först och främst att jag är uttagen så det kommer bli match 300, det var ju skönt. Sedan tänker jag att det är många matcher, men att det borde varit några fler. Man hade ju hoppats på några fler slutspelsmatcher och lite mindre skadefrånvaro. Å andra sidan hade det varit skönt om någon sagt åt en när man var 16-17 år och var så ivrig att spela varje match att jag skulle göra 300 matcher, då hade jag kanske varit lite lugnare då.

Första matchen?
Jag tror det är Boltic hemma, på Tjustkulle (13 januari 2011, seger 12-1). Jag var skittaggad, men resten av gänget var väl inte lika taggade. Vi åkte in till Scooter. Sedan minns jag att jag fick spela även mot Edsbyn mot slutet av säsongen, då fixade jag en straff vilket jag tyckte var stort. Matchen slutade oavgjort (7-7, i sista matchen på Tjustkulle)

Bästa matchen?
Det vet jag inte, jag tycker jag gjorde en hel del bra matcher i slutspelet mot Hammarby 2018, innan jag gick dit. Då var jag i bra slag. Den jag minns mest är en match för länge sedan, när vi inte var så bra, men slog Villa hemma (5-3, 2013). Suzdalev och jag kontrade på en hörna, körde lite ryssbandy och jag fick sätta dit bollen.

Match du vill spela om för att få ett annat resultat?
Någon av förra årets kvartsfinaler mot Västerås. Man vet ju inte om vi hade vunnit om vi fått spela om matchen, men jag vill åtminstone backa bandet till några sekunder innan vi hade de där ramträffarna.

Som den matchen önskar jag att alla matcher var?
AIK borta 13-12 eller Hammarby i senaste åttondelsfinalen när vi vann med 9-8, då fick jag ju göra några mål och assist också

Senaste matchen?
Mot Rättvik? Klassisk bortamatch, vi gör det vi ska, varken mer eller mindre. Vi skapar 17 hörnor, många lägen och borde kanske vunnit större. Men på plan kände vi ingen stress. Rättvik ser sin chans varje match och de kommer ta poäng. Vi var inte så bra som vi vill, men det var tillräckligt.

Nästa match?
Bollnäs är bra. Vi ska vara strukturerade och bjuda på så lite som möjligt. Vi ska vara sylvassa när vi får lägen. Jag hoppas vi är ett tätt och hårt kämpande VBK. De har några riktigt bra spelare med Erik Pettersson i spetsen, det viktiga mot honom är att han inte får börja plocka spelare en efter en, utan vi måste hålla oss kompakta så han hela tiden möter ett samlat VBK.

Se matchen på Vetlanda-Posten

Tabellen

Lag P S V O F GM IM P
VBK 4:a 5 3 1 0 24 14 7
BGIF 1:a 5 5 0 0 31 12 10

Fem senaste VBK
Rättvik (b) 3-1
Sirius (h) 7-0
Hammarby (b) 7-2
Frillesås (h) 1-5
Gripen (h) 6-6

Fem senaste BGIF
Västerås (h) 7-4
Sandviken (h) 8-1
Motala (b) 6-4
Hammarby (h) 4-1
Vänersborg (h) 6-2

Senaste möten:
2023/01/14 Bollnäs – VBK 6-1
2022/10/28 VBK – Bollnäs 1-4

Genom tiderna:
VBK – BGIF 43 11 9 23 162-202

Bäste målskytt
VBK: Joakim Carlström 11
BGIF: Erik Pettersson 10

Flest Assist
VBK: Emil Fedorov 5
BGIF: Hans Andersson 6

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se