Putte efter elva omgångar: ”Poängen vi har gör att vi kan spela mer avslappnat”

VBK går in i landslagsuppehållet efter elva omgångar i Elitserien med 13 poäng och en åttondeplats i Elitserien. Framförallt är det spelet på bortaplan och defensiven som imponerar så här långt.

VBK går in i landslagsuppehållet efter elva omgångar i Elitserien med 13 poäng och en åttondeplats i Elitserien. Framförallt är det spelet på bortaplan och defensiven som imponerar så här långt.
– Vi har en väldig trygghet i laget och det gör att vi vågar tro på det i alla matcher, säger tränaren Patrik ”Putte” Johansson.

I veckan är det uppehåll i Elitserien då det spelas en landslagsturnering i Rättvik, där bland annat Eetu Peuhkuri och Emil Fedorov från VBK representerar Finland. I sista matchen före uppehållet avslutade VBK på bästa sätt genom att vinna borta mot Frillesås med 4-2 och bärgade därmed säsongens femte seger på bortaplan och den tredje utomhus.
– Det var en skön seger så klart. Det är luriga matcher, egentligen har vi ju allt att förlora i en sådan match. Men vi krigade på bra trots att det var svårspelat och lyckades med det vi gjort i flera bortamatcher nu, säger ”Putte”.

Av de 13 inspelade poängen så här långt har 10 kommit på bortaplan, vilket är ett mycket starkt facit för VBK. Förra säsongen blev det 15 poäng på bortaplan i Elitserien och VBK har därmed goda chanser att överträffa det. För två säsonger sedan, när VBK missade slutspel, blev det endast sex bortapoäng på hela säsongen varav endast två utomhus. Sedan dess har VBK verkligen utvecklat sin förmåga att komma utanför den perfekta isen i Hydro Arena.
– Vi har väl egentligen inte fokuserat så mycket på det, utan bara fortsatt jobba på det vi gjorde bra under försäsongen och det har rullat på bra i Elitserien. Sedan VSK-matchen hemma tycker jag vi har satt defensiven också och fortsatt förbättra den. Offensivt har vi ett eget spel som sitter och fördelat målskyttet på många spelare och jag tycker vi håller en hög nivå just nu. Det enda jag egentligen är missnöjd med är sista 15 minuterna i Sandviken där vi faller igenom för mycket.

Just defensiven har blivit avgörande i de matcher som VBK har vunnit så här långt. I sex av elva matcher har VBK släppt in två eller mindre och dessa matcher har givit 11 poäng.
– Om man får ordning på defensiven och bara släpper in 1-2 mål så är man ju med i matcherna till slutet, vilket vi verkligen varit denna säsong. Sen tycker jag vi har agerat kallt när det stått och vägt i matcherna och vi har istället kunnat avgöra i slutet, som både mot Vänersborg och Frillesås. Och det känns givetvis väldigt bra att gå till uppehåll med de två segrarna i ryggen.

Hörnor avgörande i flera matcher

Putte pratar sedan vidare om hörnskyttet, vilket han menar har blivit en avgörande faktor i flera matcher så här långt i serien, både offensivt och defensivt.
– En sak vi känner att vi behöver förbättra är hörnskyttet. Nu satte vi en både mot Vänersborg och Frillesås och det blev avgörande i de matcherna, speciellt när vi rusar så bra som vi gör. Vi har väl räddat 26 hörnor på två matcher så kan vi då samtidigt sätta en eller två själva så blir det väldigt avgörande. Hemma mot Edsbyn gjorde de två mål på sex hörnor medan vi inte gjorde något och det avgjorde mycket i den matchen.

Något annat som kan förbättras är poängutdelningen på hemmaplan. För om bortaplan varit över förväntan så har VBK så här långt endast spelat hem tre poäng i Hydro Arena, men fallit knappt i flera hemmamatcher.
– Vi känner väl att vi borde fått med oss någon mer poäng från matcherna mot Hammarby, Västerås eller Bollnäs. Men det är bara att jobba på, vilket jag tror vi kan göra ännu mer avslappnat nu med så här mycket poäng redan. De senaste två säsongerna har vi börjat serien dåligt och fått jaga i kapp, vilket var en stor skillnad denna säsong.

Juniorerna imponerar

Nu väntar en veckas uppehåll för VBK som ska börja med att återhämta sig och läka några små skavanker bland spelarna i truppen. Utöver Eetu och Emil ska även Albin Rehnholm, Jonathan Svensson och Gustav Wallin spela med P19-landslaget i veckan. När det gäller juniorerna så har snacket kring VBK så här långt givetvis också kretsat kring de nya spelarna som tagit plats i A-laget och gjort det väldigt bra.
– Det är ju givetvis otroligt roligt med juniorerna som kommer in så bra i laget. Sen finns det ytterligare spelare bakom dem som är med och tränar och som vill ta chansen, så det ser väldigt ljust ut för oss på den fronten. Det var fantastiskt att se Arvid kliva in som han gjorde borta mot Vänersborg, att kunna spela så klokt och rutinerat när man bara är 18 år är imponerande.

Arvid Johannisson har ersatt Viktor Törner som libero i de två senaste matcherna och prognosen för Törner är fortsatt fyra veckors vila på grund av sitt käkbrott.

Bra spelschema i december

Efter uppehållet väntar två raka hemmamatcher i Hydro Arena när VBK möter Villa Lidköping och IFK Motala. Totalt spelas fyra hemmamatcher under december och spelschemat talar för VBK, menar Putte.
– Vi har ett bra schema i december med fyra hemmamatcher och två korta resor till Motala och Lidköping. Det känns skönt att veta när man går in i den månaden som brukar vara tuff. Vi börjar med en riktig utmaning mot Villa efter uppehållet vilket ska bli väldigt spännande och jag tror att det kan bli en riktigt bra publikmatch också, säger VBK:s tränare ”Putte” Johansson.

VBK:s hemmamatcher i december

Onsdag 12 december 19:00 Villa Lidköping
Fredag 14 december 19:00 IFK Motala
Onsdag 26 december 14:00 Frillesås BK (annandagen)
Söndag 30 december 17:00 IFK Vänersborg

Läs mer om servering vid matcherna i december här