Putte och Emil tränar på distans

Våren 2020 är det ovanligt många som jobbar hemifrån, på distans om man så vill. Även Vetlanda BK har tre hemmajobbare denna vår.

Santtu Nurmi, Emil Fedorov och Patrik Johansson kör försäsongsträning i Villmanstrand respektive Göteborg. Vi når Emil Fedorov när han – i ösregn – är på väg ut på ännu ett pass. Han har varit hemma i Villmanstrand sedan i mitten av mars. Men det var på håret att han blev kvar i Sverige.
– Planen var att stanna i Vetlanda ett tag och åka till Villmanstrand efter VM. Men sedan kom allt med Corona, VM ställdes in, och Finland stängde sina gränser. Då blev det bråttom att packa ihop sakerna och jag hann faktiskt med den sista båten som gick innan gränserna stängdes.

Extraträning för Emil

Nu sköter han träningen hemifrån, ofta tillsammans med Santtu Nurmi. Emil Fedorov tillhör en av lagets mest träningsflitiga, och när våren dessutom innebar mindre jobb än han räknat med har träningspassen blivit desto fler.
– Jag skulle haft ett jobb som är beroende av ryska turister, men det blev inget med på grund av Corona, så det är först nu jag börjat ett sommarjobb här. Därför har jag kunnat träna riktigt mycket, säger Emil som i stort sett gör samma träningar som lagkamraterna i Vetlanda.
– Jag följer samma schema, men när de kör innebandy får jag köra något annat. Det är lite svårt att spela, även om Santtu är med, säger Emil som jämfört med förra säsongen springer mer denna vår.

Inlines istället för innebandy

I Göteborg finns Patrik Johansson. Han är föräldraledig samtidigt som sambon jobbar, och han sköter – som vanligt – sin träning på distans.
– Jag tror det är sjunde säsongen jag kör själv. Jag tillhör dem som gillar att träna, det är en skön känsla när man märker att kroppen svarar, och jag tycker jag visat de här åren att jag klarar det på egen hand, säger Putte som under våren haft lite extra hjälp av sin kusin.
– Min kusin är fystränare för Alingsås handbollslag. Nu har han varit permitterad under våren, så jag har kört rätt mycket med honom. Sen är det ju väldigt smidigt eftersom Agne Bergwall via en app varje dag skickar vilka övningar vi ska göra, med instruktion för hur de ska göras. Och när laget kör innebandy kör jag inlines.

De båda räknar med att vara tillbaka i Vetlanda i början av augusti. Men Putte brukar med jämna mellanrum vara i Vetlanda för att vara med på några samlingar, och senast även på de tester laget genomförde i Växjö.
– Det passar mig bra att köra själv, jag kan träna när jag vill och det blir lättare att få ihop allt med familjen. Men sen är det ju riktigt kul att träffa killarna i laget när jag är där. Nu har det blivit lite färre gånger än vanligt på grund av Corona.

Go känsla men frågetecken

Corona är också något som dyker upp när frågan om känslorna inför den bandysäsong som väntar. Som bekant är det många frågetecken.
– Det är kanske det man tänker mest på just nu. Kommer det bli någon säsong? Kommer det bli någon publik? Sen blir det oavsett en annorlunda försäsong eftersom det inte är någon World Cup utan den ligger i december. Men ser jag bara till det sportsliga känns det jätteroligt. Det är en riktigt bra känsla och kul att få tillbaka Bringe och Jocke (Andersson).

Emil Fedorov har liknande tankar kring osäkerheterna, men tycker också det ser bra ut med tanke på de två nyförvärven, som båda spelar på den anfallsposition som Emil och Putte hade förra säsongen.

– Det gör laget bättre, det är två jättebra nyförvärv. Sen är det klart att det blir ökad konkurrens. Det är därför jag behöver träna lite extra, avslutar Emil med ett leende innan han ger sig ut på ännu ett försäsongspass, våren 2020.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se