Så här spelas Juniorelitserien 2019/2020

Utöver de sedan tidigare ändrade åldrarna för Juniorelitserien blir det även en skillnad i upplägget på serien, där man går i från en rak serie och spelar istället en norr- och söderserie.

Vetlanda Bandyklubb har vunnit SM-guld för juniorer de senaste tre säsongerna, men inför kommande säsong sker det många förändringar inom den äldsta juniorserien i bandy. Dels är åldern förändrad och istället är det P19 som gäller. Den andra förändringen beslutades på seriemötet för Juniorelitserien häromveckan, där de närvarande klubbarna beslutade om ett förändrat upplägg för hur serien ska spelas. Istället för en rak serie spelas istället serien denna säsong i två olika faser.

VBK kommer därmed inleda säsongen i den södra serien och möta 6 eller 7 lag. Efter nyår kommer de fyra bästa lagen gå vidare till Superjuniorelit och möta de fyra bästa lagen från norr. Resterande lag spelar vidare i Juniorelit. Därefter väntar slutspel enligt upplägget som beskrivs nedan.

Anledningen till förändringen var dels att det är ojämnt antal lag anmälda, nämligen 15 lag vilket dock är en ökning från 10 lag säsongen innan. Dessutom hoppas klubbarna få minskade resekostnader och mer jämna matcher i slutet av säsongen med det här upplägget. Spelschemat väntas komma inom kort för serien.

Även Svenska Cupen för juniorer görs om med ett upplägg där lagen kvalar in till slutspelet i Lidköping där fyra klubbar deltar. Upplägget för Svenska Cupen beskrivs också det nedan.

Så spelas Juniorelitserien 2019/2020

Anmälda lag: Bollnäs GIF, Borlänge Bandy, Edsbyns IF, Falu BS, Hammarby IF, IFK Motala, IFK Rättvik, IFK Vänersborg, IK Sirius, Ljusdals BK, Nässjö IF, Sandvikens AIK, Västerås Bandy, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK.
Serieledaren arbetar med poolindelning.

Juniorelitserien Norra/Södra (8/7 lag):
Dubbelmöten 14/12 matcher (spelas 25 okt – 5 jan)
Placerat lag 1-4 i respektive grupp till Superjuniorelit (SE) (fördel 4 hemmamatcher av totalt 7 matcher för placerat lag 1-2)
Placerat lag 5-7/8 i respektive grupp till Juniorelit (JE)

Superjuniorelitserien/Juniorelitserien (spelas som enkelmöten 12 jan – 23 feb)
Placerat lag 1-6 SE till kvartsfinal (bäst placerat lag har fördel med avslutande hemmamatch i kvarts- och semifinal)
Åttondelsfinaler (enkelmöte spelas 28 feb-1 mars)
1. Placerat lag 7 SE – 2 JE
2. Placerat lag 8 SE – 1 JE

Kvartsfinaler (UEFA modellen hemma/borta, spelas vecka 10)
3. Lag 1 SE – Segrare i match 2
4. Lag 4 SE – Lag 5 SE
5. Lag 3 SE – Lag 6 SE
6. Lag 2 SE – Segrare i match 1

Semifinaler (UEFA modellen hemma/borta, spelas vecka 11)
7. Segrare match 3 – Segrare match 4
8. Segrare match 5 – Segrare match 6

Bandyfinal (Studenternas IP Uppsala 20 mars)
Segrare i match 7 och 8

Svenska Cupen P19

Grupp A: Edsbyn, Rättvik, Bollnäs, Ljusdal.
Grupp B: Sandviken, Sirius, Borlänge, Falun.
Grupp C: Villa Lidköping, Vänersborg, Motala, Hammarby.
Grupp D: Nässjö, Vetlanda, Västerås.

Enkelmöten i respektive grupp
Fulltidsmatcher 2×45 min
Gruppspel färdigspelat senast söndag den 13 oktober

Slutspel