Säker seger mot Hammarby

VBK ville vinna sin femte raka match. De ville vinna sin femte raka hemmamatch. De lyckades och slog Hammarby med 8-3.

Joakim Andersson kom efter lite osäkerhet till spel och därmed kunde VBK mönstra samma lag som besegrade Sandviken i onsdags. Däremot fick VBK en betydligt sämre start än då. Isac Karlsson fick en boll i djupet, skar in framför Topi Peuhkuri och gjorde 1-0. Hammarby kom till Vetlanda med tanken att släppa in få mål, och strategin för att uppnå detta mål var att ställa sig med nio spelare i två led framför eller ibland i eget straffområde och hoppas att VBK skulle spela bollen framför dem. 

Strategin höll väl hyggligt en halvtimme. VBK hade svårt att komma till klara målchanser men hade bollen betydligt mer än än motståndarna. Hammarby å sin sida skapade inte mycket de få gånger de hade bollen, även om Isac Karlsson hotade i djupet vid några tillfällen. 

Dribbelnummer av Fedorov vände matcher

Det krävdes ett trollerinummer från Emil Fedorov för att luckra upp Hammarbyförsvaret. Hans 1-1-mål var nästan lika vackert som det han gjorde mot Sirius för några veckor sedan. Bara minuten slog Adam Gilljam en dålig passning som Robin Sundin inte kunde ta emot bättre än att August Ljung stal bollen och med ett snabbt och hårt skott från strax utanför straffområdet gjorde han 2-1. 

Och när försvaret väl luckrats upp, visade det sig vara poröst, skört och lätt att rasera. VBK skapade – som så ofta under första halvlekarnas första kvart – fler bra chanser. Emil Fedorov grämde sig nog över sitt missade läge där Joakim Andersson dessutom missade att slå in returen. VBK skapade många hörnor och efter en högerhörna kom bollen tillbaka till Albin Rehnholm som prickade in 3-1. Sedan var det dags för paus.

Matchbilden från första halvlek förblev inledningsvis i andra halvlek. VBK höll i bollen, lugnt och fint, och Hammarby var inte så väldigt intresserade av att försöka ta den. Filip Bringe sköt ett fint och överraskande skott som Hammarbys för dagens bäste spelare Victor Birgersson räddade till hörna. Bringe spelade inte mer i matchen efter det eftersom han i samband med skottet kolliderade med Felix Nyman. Joakim Andersson gjorde på den efterföljande hörnan 4-1. 

VBK kontrade sönder Hammarby

VBK såg nu ut att ha kontroll på matchen och den känslan förstärktes när Emil Fedorov vackert tog ner en långboll och sedan snurrade bort Felix Nyman. Jonas Claesson tog timeout och bara sekunder efter att matchen var igång kom Joakin Andersson fri och gjorde 6-1. Hammarby tappade humöret, VBK stod upp, och Axel Ekholm och Isac Karlsson fick varsin tia för lite tumult som uppstod. 

Det skulle ju vara klart. Men så gjorde Adam Gilljam 2-6 och då dröjde det inte så länge innan Robert Rimgård fick en kalasträff när bollen studsade ut efter hörna. 3-6 och en och annan (inklusive undertecknad) blev möjligen något nervös. Men Hammarby hade fortsatt svårt att skapa några farliga chanser, drog på sig utvisningar, och dessutom så hade de som så många andra fullt sjå att hålla koll på Joakim Andersson. När Topi Peuhkuri kastade iväg bollen kom Joakim åkande på vänsterkanten. Han hade en försvarare emot sig och Elliot Fröjd med sig och var vänlig nog att passa denne Fröjd som fick öppet mål och gjorde därmed sitt första mål för säsongen. Någon minut senare försökte Jocke från ungefär samma läge passa Emil Fedorov, men då kom en Hammarbyskridsko emellan och av någon anledning blev Victor Birgersson och Emil Fedorov sura på varandra och fick tio minuter var för det. 

För att avsluta det hela så gjorde Jocke 8-3, sitt fjärde hattrick på fem matcher. 

VBK har nu fem raka segrar. Senast det hände är såvitt vi vet årsskiftet 2008/2009 då VBK i dubbelmöten besegrade Gripen, Kungälv och Motala och därmed tog sex raka segrar. Önskar VBK nå sex raka segrar är det just Motala som behöver besegras. Men först ska vi fira nyår. 

Vetlanda BK – Hammarby IF 8-3 (3-1)
Målskyttar VBK: Joakim Andersson 3, Emil Fedorov 2, Albin Rehnholm, Elliot Fröjd, August Ljung.
Hammarby: Isac Karlsson, Adam Gilljam, Robert Rimgård
Utvisningar: VBK 2×10, Hammarby 5×10
Hörnor: 10-6
Matchrapport

Laguppställning

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se