Sist i Pontusligan men avgjorde Pontusmatchen

VBK besegrade Edsbyn med 5-4. Namnsdagsbarnet Pontus Vilén avgjorde matchen genom att göra 5-4.

Visst var det lämpligt – att Pontus Blomberg gjorde det första och Pontus Vilén det avgörande målet i fredagens Pontusmatch mot Edsbyn.

Att Vilén avgjorde matchen är förhoppningsvis en tröst för att han klarade sig sämst av Pontusarna i Guldfemmans Pontusliga. Hans lag Vilénska tog 60 poäng igår. Med det hamnade han en poäng bakom Pontus Nordström och fem poäng bakom Pontus Blomberg.
– Jag hade Bringe som kapten. Jag skulle väl trott mer på mig själv och valt mig själv som kapten. Då hade jag vunnit.

Du kom ju sist även i förra årets Pontusmatch – hur ser du på det?
Suck, jag vet inte vad jag ska säga. Jag krigar på men det vill sig inte.

Om vi pratar om matchen på isen då – vad har du för tankar kring den såhär dagen efter?
Jag har egentligen inte reflekterat så mycket. Skönt att starta serien på ett bra sätt.

Speciella förutsättningar inför. Vad sa ni till varandra?
Vi fokuserade på sprida energi till varandra. Vi hade inte den optimala uppladdningen med bara enstaka träningspass tillsammans senaste två veckorna. Så det handlade om att köra på det som sitter i ryggmärgen. Vi krigade på och försökte stötta varandra.

Helt ärligt – trodde du inför matchen att ni kunde vinna?
Ja, det gjorde jag. Med det laget vi har kan vi rå på vartenda lag i serien. Vi hade bra träningar innan Corona kom och vet att vi har en hög högstanivå.

Vad är det ni gör så bra?
Det är många som spelar på en hög nivå. Vi har några yngre spelare som kliver fram med moget spel och tar för sig. Det gör att vi kan spela på många spelare. Vi lastar av varandra och det är inte bara någon enstaka som drar spelet. Försvaret är bra och täcker bort många hörnor. Borvall gör en fantastisk match. Ett tag i andra hamnar vi på tok för långt ner. Men annars håller vi dem ifrån oss ganska bra. Vi vet att de kommer skapa en del chanser och hörnor, de är ett bra lag så det får man ta.

Du avgör matchen med lite tid kvar. På TV var det lite svårt att uppfatta vad som hände. Kan du beskriva?
Jag får bollen från Jocke och kommer en mot en mot deras back. Jag försöker göra en kroppsfint, som han inte alls går på. Då försöker jag bara få till en backhand och den sitter lågt i bortre, stolpe in tror jag. Det var kanske ett ihopslag som gjorde att bollen fick lite extra fart, men det fanns faktiskt en tanke bakom även om det på TV kanske såg lite slumpartat ut.

Många var trötta i slutet. Hur ska ni nu återhämta er till matcherna mot Sandviken och Broberg nästa vecka?
Vi har ett återhämtningspass idag lördag. Sedan vilar vi söndag, och tränar måndag och tisdag innan vi åker uppåt. Men det kommer väl bli ganska lugna pass med tanke på att det är två matcher. Skönt att åka upp dit med två poäng är det oavsett.

Glad Björn Einarsson

Slutligen låter vi Björn Einarsson, som i lätt förkylde Mattias Rehnholms frånvaro fick coacha laget i matchen ge sin syn på segern.
– En riktig krigarinsats. Vi gav verkligen allt vi hade, och gick på hörntänderna. Men vi redde ut det.
Det är ju insatsen som är det relevanta här. Det var ett gäng spelare som hade bestämt sig för att göra något tillsammans. Som kämpar och sliter. Matchen hade kunnat sluta hursomhelst, men att se hur spelarna kliver direkt ur sjuksängen och sliter såhär för varandra gör mig glad.

Daniel Engström Stenson
daniel.engstrom-stenson@vetlandabk.se